İsrail, Doha'ya heyet gönderiyor

img
İsrail, Doha'ya heyet gönderiyor YDH

İsrail'in savaş kabinesi, Hamas'ın mevcut anlaşma önerisine yönelik son değişiklikleri sunmasıyla esir takası ve ateşkes müzakereleri için Katar'a heyet gönderilmesini onayladı.




YDH - Perşembe akşamı toplanan İsrail savaş kabinesi, Hamas'ın mevcut anlaşma önerisine yönelik son değişiklikleri sunmasından bir gün sonra tekrar başlayacak olan esir takası ve ateşkes müzakereleri için Katar'ın başkenti Doha'ya heyet gönderilmesini onayladı.

Başbakan Benyamin Netanyahu, dünkü telefon görüşmesinde müzakerecilerin görüşmelere gönderilmesi kararı hakkında ABD Başkanı Joe Biden'ı bilgilendirdi.

Times of Israel gazetesine konuşan İsrailli bir yetkiliye göre, karar öncesinde müzakerecileriyle yaptığı toplantıda Netanyahu, 'savaşın bir an önce değil, ancak tüm hedeflerine ulaştıktan sonra sona ereceğini' iddia etti.

Yetkiliye göre Netanyahu Biden ile yaptığı görüşmede de İsrail'in savaş hedeflerine bağlılığını yineledi.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan görüşme notunda Biden'ın 'başbakanın müzakerecilerine anlaşmayı tamamlamak üzere ABD'li, Katarlı ve Mısırlı arabulucularla temas kurma yetkisi verme kararını' memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Gazeteye konuşan bir başka İsrailli yetkili, Mossad Başkanı David Barnea başkanlığındaki İsrailli müzakere ekibinin arabulucularla görüşmek üzere Katar'a gideceğini aktardı.

Yetkili, Barnea'nın cuma günü Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman es-Sani ile bir araya gelerek Hamas'ın çarşamba günü sunduğu güncellenmiş teklifini geliştirmeye çalışacağını belirtti.

Perşembe akşamı yapılacak güvenlik kabinesi toplantısında İsrail'in dolaylı müzakerelerdeki pozisyonunun ele alınması planlanıyordu.

Aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın da bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililer geçtiğimiz gün anlaşma olasılığı konusunda iyimser olduklarını ifade etmişlerdi.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde ise Netanyahu'nun kendisinin de bir anlaşmadan yana olduğu ancak Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de dahil olmak üzere hükümetindeki aşırı sağcı unsurların herhangi bir anlaşmanın altını oymaya çalışabileceğinden endişe ettiği öne sürüldü.

İsrail müzakere ekibinden ismi açıklanmayan bir kaynak, Reuters ajansına yaptığı açıklamada Hamas'ın son teklifinin 'çok önemli bir gelişme içerdiğini' söyledi.

Kaynak, "Bu, müzakerelerin ilerlemesine hizmet edebilir. Gerçek bir uygulama şansı olan bir anlaşma var. Maddeler kolay olmasa da anlaşmayı engellememeli," diye konuştu.



Makaleler

Güncel