'İsrailli askeri istihbarat subayının 7 Ekim uyarısı dikkate alınmadı'

img
'İsrailli askeri istihbarat subayının 7 Ekim uyarısı dikkate alınmadı' YDH

İsrail basını, askeri istihbarata bağlı Birim 8200'den bir subayın Filistin direnişinin eğitim ve hareket analizlerine dayanarak üst düzey istihbarat yetkililerine çok sayıda uyarı gönderdiğini, ancak bunların dikkate alınmadığını iddia etti.




YDH - İsrail'in N12 portalında yer alan haberde, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundan önce Siyonist rejim askeri istihbaratının 'uyarısına' kulak asılmadığı öne sürüldü.

Jerusalem Post'un aktardığına göre raporlar, operasyonu engellemek amacıyla İsrail askeri istihbaratındaki yüksek rütbeli subaylara ek uyarılar gönderen ve 'V' kod adıyla anılan Birim 8200'den bir astsubay tarafından hazırlandı.

'V', 7 Ekim'den kısa bir süre önce, birilerinin dikkatini çekeceğini umarak bir kez daha uyarıda bulunmak amacıyla "Kılıç geliyor, halkı uyarmanın zamanı geldi," şeklinde şifreli bir e-posta gönderdi.

Aralarında Gazze Tümeni istihbarat subayının da bulunduğu birkaç subaya gönderilen e-postada, "Hamas'ın eğitimi, planlarının operasyonel olduğunu ve yoğun bir şekilde uygulandığını gösteriyor, yani bugün bile örgütün bu senaryoları komuta ederek nasıl uygulayacağını bilen güçleri var," ifadelerine yer verildi.

Bu tek ihtar değildi. 'V' ayrıca bir uyarının zamanında yapılması konusuna da değindi.

E-postada, "Saldırıyı önleme konusunda uyarıda bulunmak için muhtemelen yeterince zamanımız olmayacak. Şimdi, olayın gerçekleştiği zaman zararı en aza indirmek için başa çıkma stratejileri geliştirmeyi düşünmenin tam zamanı," denildi.

Ayrıca astsubay, "Karşı taraf planı uygulamaya kararlı. Uygulanması halinde çetin ve zorlu çatışmalarla karşı karşıya kalmamız bekleniyor. Tatbikat, fena halde Gazze Tümeni'nin savunma düzenini yok etme planlarına benziyor. Bölgemize yapılan baskın tatbikatı bu planın artık sadece kağıt üzerinde kalmadığını gösteriyor," değerlendirmesini yaptı.

Habere göre, bu e-postanın beraberinde birimin istihbarat subayına ve istihbarat teşkilatındaki üst düzey subaylara gönderilen pek çok e-posta daha var.

Astsubayın bir başka e-postasında "Bu e-posta surun üflenmesine benziyor, zira kılıç geliyor, halkı uyarmanın zamanı geldi," diye kaydetti.

Bununla beraber söz konusu e-postanın çok sayıda alıcısı vardı. N12'nin 7 Ekim'e yakın bir tarihte ele geçirdiği ek yazışmalarda 'v', analiz ettiği tatbikat ve hareketlere dayanarak uyarılarını yineledi.

Ayrıca birimin istihbarat subayının bu uyarıları inkar ettiği ve sunulan senaryonun tamamen hayal ürünü olduğunu yazdığı bildirildi.

İlgili habere ilişkin açıklamada bulunan İsrail ordusu, "Ordu, 7 Ekim ve öncesindeki olaylarla ilgili iç operasyonel sorgulamaların ortasında. Bilgilendirmelerin amacı savaşın devamı için dersler çıkarmak ve öğrenmektir. Bilgilendirmeler bugünlerde yapılıyor ve sonuçlandığında kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulacak," dedi.

Ordunun yanıtının ardından N12, orduya tümenin istihbarat subayına gönderilen bilgiye nasıl yanıt verildiğini sordu.

İsrail ordusu kaynaklarına göre, e-postadaki bilgiler ne istihbarat kolordusu komutanına ne de genelkurmay başkanına iletildi.

Aynı zamanda, e-postanın içeriği şu ana kadar genelkurmay başkanına sunulan bilgilendirme raporuna dahil edilmedi ve bu nedenle ayrıca incelenecek.



Makaleler

Güncel