ABD ve Katar, İsrail'den izahat bekliyor

img
ABD ve Katar, İsrail'den izahat bekliyor YDH

Netanyahu'nun esir takası müzakerelerini darboğaza sokmasının ardından ABD ve diğer arabulucular Katar'da yapılacak toplantıya odaklandı.




YDH - Müzakereler hakkında bilgi sahibi yabancı kaynakların Haaretz gazetesine verdiği bilgiye göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun esir takası müzakerelerindeki 'kırmızı çizgilerini' açıklamasının ardından ABD ve diğer arabulucular Katar'da yapılacak zirve toplantısına odaklandı.

Müzakereciler Mossad Başkanı David Barnea'dan İsrail'in hala anlaşmazlık konusu olan her bir konuda ne kadar esnek olacağını ve Netanyahu'nun açıklamasından sonra rejimin durumu kurtarma ve müzakereleri ilerletme konusunda pratik önerileri olup olmadığını duymayı bekliyor.

Bir kaynak, Netanyahu'nun pazar günü yaptığı açıklamaların Filistin direnişi bir anlaşmaya varılmasını şimdiden güçleştirdiğini söyledi.

Direnişin çatışmaların tamamen durdurulması ve savaşın sona erdirilmesi talebi, hangi Filistinli mahkumların serbest bırakılacağı, İsrail'in bazı tutsaklar hakkında veto yetkisinin olup olmayacağı ve son olarak Gazze'nin yeniden imarı ve direniş gruplarının Kuzey Gazze'ye girmesinin engellenmesi önde gelen anlaşmazlık noktaları.

İsrailli kaynaklar, karşılıklı mutabık kalınan bir planda hala mutabık kalınabileceğini ancak bunun koalisyonun çökmesi pahasına olacağını dile getirdi.

Bir kaynak, "Şu anda sorun üzerinde anlaşmaya varılmış bir plana ulaşabilmek değil. Netanyahu açısından sorun, anlaşma yoluna gitmesi halinde bir hükümete sahip olamayacak olması. Bu, vermek zorunda kalacağı siyasi bir karar," ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü Siyonist rejimin iç istihbarat kurumu Şin Bet'in başkanı Ronen Bar görüşmeler için Kahire'ye gitti, çarşamba günü Katar'da zirve yapılacak ve hafta sonundan önce başka bir heyet de planın ilerletilmesini görüşmek üzere Doha'ya gidebilir.

İsrailli bir kaynak, önümüzdeki üç hafta boyunca, ABD Başkanı Joe Biden'ın mayıs ayında yaptığı önerinin detaylarını belirlemek amacıyla, özellikle çalışma ekipleri düzeyinde çok sayıda toplantı yapılacağını ifade etti.

CIA Başkanı William Burns Salı günü Doha'ya varacak ve dörtlü zirveye hazırlanmak üzere 'kıdemli arabulucu' olarak görev yapan Katar Başbakanı Muhammed el-Sani ile bir araya gelecek.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi yabancı bir kaynak, Haaretz'e yaptığı açıklamada "Tüm taraflar Netanyahu'nun açıklamasının ardından Barnea'nın sunum yapacağını duymayı bekliyor," dedi.

Kaynak, "Tüm taraflarca kabul edilebilir bir plana ulaşma şansı hala var ama Netanyahu'nun açıklamaları kesinlikle görüşmelerin ilerlemesine yardımcı olmuyor. Bilakis, taraflar arasındaki güven eksikliğini derinleştirdi ve müzakereleri yürütme kabiliyetimizi zorlaştırdı," diye ekledi.

Ronen Bar ve beraberindeki heyetin Kahire'de yaptığı toplantılar, ortaya çıkan anlaşmanın bir yönünü, yani direnişin İsrail güçlerinin Refah sınır kapısından ve Selahaddin koridorundan çekilmesi talebini ele almayı amaçlıyordu.



Makaleler

Güncel