Washington Post: Taraflar esir takası anlaşması taslağında mutabık kaldı

img
Washington Post: Taraflar esir takası anlaşması taslağında mutabık kaldı YDH

Amerikan basını, İsrail ve Filistin direnişinin Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşması çerçevesinde mutabık kaldıklarını belirtti.




YDH - Washington Post yazarı David Ignatius, ABD'li yetkililere dayandırdığı yazısında, Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşması çerçevesinin hem İsrail hem de Filistin direnişi tarafından kabul edildiğini iddia etti.

"İsrail ve Hamas, ne Hamas'ın ne de İsrail'in Gazze'yi yönetmeyeceği ikinci şama ile başlayacak bir geçici yönetim planını kabul ettiklerinin sinyalini verdiler," diyen Ignatius, rejim tarafından onaylanan Filistin Yönetimi destekçisi yaklaşık 2 bin 500 kişilik bir gücün güvenliği sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Ancak Ignatius, hala engellerin mevcut olduğunu ve anlaşmadaki detaylar üzerinde müzakerelerin zaman alacağını belirtti.

Gazeye göre direnişin, ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan anlaşmanın ana hatlarını kabul eden ve üç aşamalı anlaşmanın ilkinde görüşmeler devam ettiği sürece müzakerelerin altı haftadan sonra da devam edeceğini belirten BM Güvenlik Konseyi kararını kabul etmesi dönüm noktası oldu.

Washington yönetiminden bir yetkili, Ignatius'a ayrıca Hamas'ın arabuluculara 'geçici yönetim düzenlemesine yetki devretmeye hazır olduğunu' belirttiğini öne sürdü.

İddiaya göre her iki taraf da geçici yönetimin anlaşmanın ikinci aşamasında başlaması ve her iki tarafın da bölgeyi yönetmemesi konusunda mutabık kaldı. 

Yetkili, ayrıca Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul edeceğini ima etmesinin de bir başka etken olduğunu söyledi.

Suudiler nihai anlaşmanın bir parçası olarak bir Filistin devletine giden yolu görmek istiyor. 

Ignatius, Katar'ın Hamas'a müzakerelerin başarısız olması ve anlaşmanın reddedilmesi halinde üst düzey yetkililerinin Doha'da kalmasına izin verilmeyeceğini söylediğini kaydetti. 



Makaleler

Güncel