ABD'nin Güney Kıbrıs'tan İsrail'e gizli uçuşları

img
ABD'nin Güney Kıbrıs'tan İsrail'e gizli uçuşları YDH

İngiliz basını, Amerikan ordusunun Gazze bombardımanı başladığından beri Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait Akrotiri üssünden İsrail'e gizlice uçak gönderdiğini ortaya çıkardı.




YDH - İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassfied UK'in haberine göre ABD Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik soykırım harekatının başından bu yana İngiltere'nin Güney Kıbrıs'taki üssünden İsrail'e gizlice uçak gönderdiğini ortaya çıkardı.

Uçakların tamamı, Amerikan özel kuvvetleri tarafından kullanıldığına inanılan C-295 ve CN-235 uçakları. 

Portal, 7 Ekim'den bu yana Güney Kıbrıs'taki geniş İngiliz hava üssü Akrotiri'den Tel Aviv'e giden bu uçaklardan 18 tanesini tespit etti.

Akrotiri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına silah ve lojistik destek sağlanan güzergahların merkezi olarak işlev görüyor.

Ancak Birleşik Krallık hükümeti, ABD'nin Akrotiri'deki faaliyetleri hakkında bilgi vermeyi her zaman reddetti ki bu faaliyetler arasında İsrail'e silah naklinin de bulunduğu biliniyor.

Mayıs ayında 7 Ekim'den bu yana üsten kaç ABD Hava Kuvvetleri uçağının havalandığı sorulduğunda Savunma Bakanı Leo Docherty, "Savunma Bakanlığı müttefiklerimizin operasyonları hakkında yorum yapmaz," yanıtını verdi.

Ancak portal, kasım ayından Haziran ayına kadar Akrotiri'den İsrail'e uçan işaretsiz uçakların ABD Hava Kuvvetleri tarafından işletildiğini gösteren seri numaralarına sahip olduğunu keşfetti. Bu seferlerin çoğunun uçuş numarası 'GONZO62' idi.

Gazze'nin bombalanmaya başlamasından bu yana Akrotiri'den Tel Aviv'e ABD'ye ait olduğu düşünülen altı adet sefer sayısı belirtilmemiş C-130 uçağı daha gitti.

C-130 uçakları, 128 muharip asker ve yaklaşık 20 ton kargo taşıyabiliyor.

Yeni bilgiler İngiliz bakanların Gazze'de işlenen savaş suçlarına daha fazla bulaşmasına neden olabilir.

Kasım 2023'te bir Amerikalı askeri yetkili, Amerikan özel kuvvetlerinin İsrail'de konuşlandığını ve 'İsraillilere aktif olarak yardım ettiğini' açıklamıştı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü, "İsrail ve Gazze'deki duruma karşılık olarak, çatışmayı yatıştırmak, istikrarı güçlendirmek ve bölgedeki insani çabaları desteklemek için uluslararası ortaklarla birlikte çalışıyoruz. Birleşik Krallık üslerinin her türlü kullanımı bu hedefler doğrultusunda olacaktır," dedi.

Sefer sayısı belirtilmeyen uçakların çoğu yakın zamanda, yaklaşık 50 bin aktif görevdeki askeriyle nüfus bakımından Amerikan ordusunun en büyük üssü olan Fort Liberty'ye ev sahipliği yapan Kuzey Karolina eyaletindeki Fayetteville'de bulunduklarını gösteriyor.

Eski adı Fort Bragg olan üs, 'özel harekat kuvveti askerlerini ve birimlerini küresel operasyonlar yürütmek üzere atayan, donatan, eğiten, sertifikalandıran ve onaylayan' 1. Özel Kuvvetler Komutanlığı'na (Hava İndirme) ev sahipliği yapıyor.

Pentagon, bu birliğin 'Birleşik Devletler ordusunda uyum kapasitesi en yüksek olan ve en yetenekli güç' olduğunu söylüyor.

C-295 ve CN-235 uçakları Airbus tarafından üretiliyor ve Amerikan hava kuvvetlerinin 'en gizli filosu' olarak tanımlanan ve Fort Liberty'de konuşlu 427. Özel Harekat Filosu tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

Bir muhabirin Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası talebinde bulunmasının ardından Hava Kuvvetleri, birliğin 'sızma ve sızma için eğitim gereksinimlerini' desteklediğini söyledi.

Uçağın başlıca askeri rolleri arasında deniz devriyesi, gözetleme ve hava taşımacılığı yer alıyor. Uçak, 70 askeri personel ya da 48 paraşütçü taşıyabiliyor.

Şubat 2023'te bir CN-235, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna ve Polonya gezisi için Doğu Avrupa'ya gitmişti.

Bu uçak, 17 Şubat'ta İngiltere'deki Amerikan üssüne, Suffolk'taki Mildenhall'a geldi ve ertesi gün Polonya'ya gitmeden önce geceyi burada geçirdi. 

Bir gazeteci şunları kaydetti: "Tek tonlu arduvaz grisi renginde olan bu nadir, gizli (Hava Kuvvetleri Özel Harekat Komutanlığı) uçağı tanımlanabilir hiçbir işaret, hava kolu/birimi amblemi ya da seri numarası detayı taşımıyordu."

Fakat Mildenhall'daki ABD uçağının seri numarası sonunda bulundu ve mart ayından bu yana, 26 Haziran da dahil olmak üzere beş kez Akrotiri'den İsrail'e uçan uçakla aynı. 

Declassified UK, ayrıca Gazze'nin bombalanmaya başlamasından bu yana Akrotiri'ye 26 işaretli Amerikan uçağının geldiğini tespit etti. Bunlar arasında Almanya, İspanya ve Kuveyt'teki ABD üslerinden gelen 16 adet devasa C-17 askeri nakliye uçağı da bulunuyor.

C-17 134 personel ve aralarında Abrams tankları ve üç Black Hawk helikopterinin de bulunduğu pek çok askeri teçhizatı taşıma kapasitesine sahip.

Amerikan ordusu, C-17'nin rolünün 'potansiyel bir savaş alanına yakın etkili bir muharebe gücünü hızla yansıtmak ve sürdürmek' olduğunu belirtiyor.

Haaretz'in Ekim 2023 tarihli haberine göre Akrotiri'ye 40'tan fazla ABD nakliye uçağı teçhizat, silah ve kuvvet taşıdı. Bu rakamı nereden buldukları belli değil. 

Gazete, uçaklara Avrupa'daki ABD ve NATO'ya ait stratejik depolardan kargo yüklendiğini bildirdi. ABD'nin yaptığı uçuşların yaklaşık yarısının 'askeri yardım ulaştırdığı' söyleniyordu.

Declassified, 4-9 Şubat tarihleri arasındaki altı gün boyunca Akrotiri'de, Almanya'daki Ramstein hava üssünden gelen altı C-17 uçağıyla birlikte ABD Hava Kuvvetlerinde bir hareketlilik yaşandığını ortaya çıkardı. Hepsi kısa süre sonra üslerine geri döndü.

24 Haziran'da ABD tarafından işletilen bir C-17 Ramstein'a uçmadan önce Akrotiri'den Tel Aviv'e gönderildi. Bu uçağın İsrail'e silah nakli yapıyor olması muhtemel. 

Akrotiri'ye 7 Ekim'den bu yana gelen Amerikan uçakları arasında Türkiye'deki Adana İncirlik üssünden gelen beş C-130 uçağı da bulunuyor.

Birleşik Krallık hükümeti bu uçaklarda ne olduğunu açıklamayı reddetti.



Makaleler

Güncel