Adalet Divanı, İsrail'in Batı Şeria'dan çekilmesi emri verebilir

img
Adalet Divanı, İsrail'in Batı Şeria'dan çekilmesi emri verebilir YDH

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Batı Şeria'daki işgalinin yasallığı konusunda cuma günü tavsiye kararı çıkaracak. Siyonist rejim ise kararın 'çok kötüden felakete' kadar ihtimaller içerdiğini bildirdi.




YDH - İsrail, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bu cuma günü açıklayacağı ve rejimin Batı Şeria'daki işgalinin yasallığına ilişkin tavsiye niteliğindeki görüşüne hazırlanıyor.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre olası sonuçlar arasında, demografik değişiklikler ve İsrail'in fiili ilhak çabaları nedeniyle Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgalinin yasa dışı olduğu yönünde bir karar yer alıyor.

Böyle bir durumda mahkeme, Siyonist rejimin bu topraklardan çekilmesini bile talep edebilir.

Konu hakkında bilgi sahibi İsrailli bir yetkili, gazeteye verdiği demeçte olası kararı 'çok kötüden felakete' kadar değişen bir yelpazede tanımladı.

Bununla beraber İsrail'in adalet ve dışişleri bakanlıkları, görüşün açıklanmasından önce İsrail'in uluslararası konumunu daha da kötüleştirmesinden ve son aylarda yerleşimcilere karşı yaptırımlara yol açmasından korkuyor.

Mahkeme, uluslararası hukukun ülkelerin işgal konusunda İsrail ile işbirliği yapmasını yasakladığına ya da işgali sona erdirmek için çaba gösterilmesini zorunlu kıldığına karar verebilir.

Bu karar da dünya çapında çeşitli ülkeleri İsrail'e karşı somut adımlar atmaya sevk edebilir.

İsrail'deki endişelerden biri, UAD'nin kararının ardından danışma görüşünü alacak olan BM Genel Kurulu'nun konuyu, daha önce Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep eden Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan'a havale edebilecek olması.

Bu senaryoda Khan, hem hükümet hem de savunma teşkilatı içinde yerleşim faaliyetlerinden sorumlu olanları yargılamayı düşünebilir.

Bir başka olasılık da, tavsiye görüşünün İsrail'in Batı Şeria'da insanlığa karşı bir suç olan apartheid uyguladığına karar vermesi ki bunun da dramatik sonuçları olacak.

Bu adım UCM başsavcısına, incelemekte olduğu şikayetler kapsamında İsrail'i soruşturmaktan başka seçenek bırakmayacak.

Tavsiye niteliğindeki görüş, Aralık 2022'de BM Genel Kurulu'ndan gelen bir talep üzerine hazırlandı.

Şubat ayında mahkeme, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgalinin yasallığı konusunda bir dizi duruşma düzenledi. Duruşmalar sırasında Filistinliler, 49 BM üyesi ülke ve üç uluslararası örgüt de tutumlarını belirten sözlü ifadeler sundu.

Mahkeme önüne çıkan ülkeler arasında Güney Afrika, Suudi Arabistan, Hollanda, Küba, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Rusya, Fransa, Çin, Japonya, Ürdün, Pakistan, Endonezya, Katar, Birleşik Krallık, Sudan, İsviçre, İspanya, Macaristan ve diğerleri yer aldı. İsrail duruşmaları boykot etti ve mahkeme önüne çıkmadı.

Tavsiye niteliğindeki görüşün BM Güvenlik Konseyi'ne de havale edilme ihtimali, ABD'nin nasıl tepki vereceği ve vetosunu kullanıp kullanmayacağı sorusunu gündeme getiriyor. 

Mahkemenin İsrail'e toprakları terk etmesi için uluslararası baskı yapılması çağrısında bulunması halinde ülkeler kendi yaptırımlarını uygulamaya başlayabilir. Halihazırda ülkeler İsrail ile ticareti durduruyor.



Makaleler

Güncel