Ateşkesin akıbeti Katar'da belli olacak

img
Ateşkesin akıbeti Katar'da belli olacak YDH

Siyonist rejim, Muhammed Dayf'ın hava saldırısında hayatını kaybetmiş olabileceğini iddia etti. Esir takası anlaşmasına ilişkin belirsizlik ise sürüyor.




YDH - Suikast girişiminin üzerinden yaklaşık iki gün geçmesine, resmi bir doğrulama olmamasına ve Hamas'ın sürekli yalanlamasına rağmen İsrail ordusu, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Dayf'ın cumartesi günü Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde düzenlenen hava saldırısında öldürülmüş olma ihtimalinin hala yüksek olduğunu iddia ediyor.

Bunun yanı sıra rejim, Hamas'ın Han Yunus Tugayı komutanı olan yardımcısı Rafa Seleme'nin hayatını kaybettiğini teyit ettiğini öne sürdü.

Pazar günü öğleden sonra İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şin Bet, her iki ismi de hedef alan saldırıda öldürüldüğünü savundu.

Muhammed Dayf, daha önce en az yedi kez cinayet teşebbüsünden kurtulmuştu. Bu nedenle İsrail kesin bir açıklama yapmaya hazır değil.

Haaretz gazetesinde Amos Harel'in imzasıyla yayımlanan makalede, "Eğer Dayf bu kez gerçekten öldürüldüyse, şimdi kilit soru böyle bir suikastın Hamas'ın esir takası anlaşması müzakerelerindeki tutumunu nasıl etkileyeceği," ifadelerine yer verildi.

Makalede, "İsrail'de en yaygın görüş, Refah saldırısı ve Gazze'nin başka yerlerindeki baskınlarla birlikte hedef gözetilerek işlenen cinayetlerin Hamas üzerinde bir dereceye kadar askeri baskı yarattığı ve örgütün Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın biraz daha esnek davranmasına neden olabileceği yönünde," denildi.

Suikast girişiminin ardından Hamas'tan görüşmelere devam edip etmeme konusunda çelişkili tepkiler geldi. Bu hafta ortasında İsrailli bir heyetin Katarlı arabulucularla bir araya gelmesi planlanıyor.

Eski Askeri İstihbarat Başkanı Tamir Heyman, bugün başında bulunduğu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün internet sitesinde, daha önceki suikast girişimlerinde aldığı yaralar nedeniyle 'Dayf'ın tamamen işlevsel olmasına rağmen tamamen sağlıklı olmadığını' söyledi. 

Heyman, "Uzun süre yeraltında kalması zor ve bazen temiz hava almak için dışarı çıkması gerekiyor," dedi.

Ancak bu arada Mısır'la yeni gerilimler ortaya çıktı. Kahire, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mısır'dan Gazze'ye silah kaçakçılığı yapıldığı yönündeki iddialarına kızgın.

Netanyahu, bu nedenle Selahaddin Koridoru ve Refah geçişinde İsrail güvenlik kontrolünün gerekliliğini vurguladı. Mısırlılar ise Filistin direnişiyle bir anlaşmaya varmak için büyük çaba harcadıkları bir dönemde bu suçlamayı protesto ettiklerini bildirdi.