İsrail basınından itiraf

img
İsrail basınından itiraf YDH

İsrail medyası, ordunun Gazze'deki çatışmalardan kaynaklanan mühimmat, tank ve personel kıtlığı çektiğini itiraf ediyor.




YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un haberine göre İsrail ordusu, mühimmat eksikliği ve hasarlı tanklar nedeniyle Gazze'deki zırhlı birliklere kadın tank mürettebatının dahil edilmesini erteleme kararı aldı. 

Bu karar, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından çatışmalarda yer alan kadın tank eğitmenlerinin Gazze'deki savaş güçlerine katılmasına izin verilmesi için dilekçe verilmesinin ardından geldi. 

İsrail Genelkurmay Başkanlığı, uzun süren çatışmalardan kaynaklanan tank ve mühimmat kıtlığını gerekçe göstererek kadın askerlerin manevra zırhlı birliklerine entegrasyonunu Kasım 2025'e kadar erteledi.

El-Meyadin'e göre, bu gelişmeler, İsrail'in Gazze savaşında önemli sayıda tank kaybettiğini, mermi sıkıntısı çektiğini ve çok sayıda asker ve komutanın çatışmalarda yaralandığını ya da öldüğünü ilk kez kabul ettiğine işaret ediyor. 

Programı engelleyen 'kısıtlamalar'

İsrail rejimi, Yüksek Mahkeme'nin dilekçesine verdiği yanıtta, "Birçok tankın çalışamaz durumda olması, mühimmat sıkıntısı, programın bir parçası olmayan güney ve kuzeydeki zırhlı birliklerdeki pozisyonları doldurmak için gereken önemli sayıda acemi asker ve eğitim personeli sıkıntısı da dahil olmak üzere önümüzdeki yıl entegrasyon programının başlatılmasını engelleyecek birçok kısıtlama var" dedi.

Yanıtta, "Gazze Şeridi ve diğer cephelerdeki çatışmalar nedeniyle, özellikle de komuta ve sistemik dikkatin savaşa odaklandığı işgal güçlerinin muharebe birimlerinde nesnel zorluklar ortaya çıkmıştır" denildi.

İşgal ordusu, "Birçok tank çatışma sırasında hasar gördü ve şu anda görev dışı, savaş veya eğitim için uygun değil ve yakın zamanda zırhlı birliklere katılması beklenen yeni tank yok. Bu da zırhlı birliklerdeki mevcut tank sayısının hem savaş çabaları hem de eş zamanlı pilot uygulama için yetersiz olduğu anlamına geliyor" diye açıklama yaptı.

Ayrıca işgal güçleri mühimmat ve teçhizatın bakımı için gereken kaynaklar açısından çok zayıf olduklarının altını çizdi. 

Üstelik bu durum, işgal güçlerinin hızlı bir eğitim yürüttüğü ve eksik ekipleri derhal tamamlamak için alışılmadık büyüklükte güçleri işe aldığı bir sırada meydana geldi. 

Ancak, tüm cephelerde devam eden çatışmalar nedeniyle, programı desteklemek için yeterli komuta dikkati yok.

İsrail saldırganlığı eksiklikler yüzünden tıkandı

İşgal çevrelerinde İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırganlığı konuşulurken, İsrail işgal güçlerinin hazırlığı ve stoklarıyla ilgili korkular da artıyor. 

İsrailli yayın kuruluşu Channel 12'nin Cumartesi günü yayınladığı bir rapora göre, işgal ordusu çeşitli ekipmanları etkileyen eksikliklerden muzdarip olduğu "gerçekten tehlikeli" bir durum yaşıyor. 

Kanal 12'nin haberinde de belirtildiği gibi, İsrail askeri komutanlığı geçtiğimiz hafta bu tür iddiaları reddetti, ancak yakın zamanda yapılan kapsamlı bir iç soruşturma aksini kanıtladı.

İsrailli görevli, yedek ve gönüllü kuvvetler yayın kuruluşuna balistik zırh, miğfer, optik nişangah ve bomba kıyafetleri gibi hayat kurtarıcı ekipmanlar da dahil olmak üzere temel askeri teçhizatı etkileyen kıtlıklardan şikayet etti. 

İsrail askerleri arasındaki bireysel teçhizat sıkıntısına rağmen, daha tehlikeli bir senaryo söz konusu.

İsrailli görevli, tek bir İsrail oluşumundaki cephaneliğin durumunun savaş alanında büyük ölçüde farklı sonuçlara yol açtığını ortaya koydu. 

Habere göre, zırhlı araçlar ve tankları da içeren İsrail askeri teçhizatı farklı standartlara tabi, çünkü bazı teçhizat ve sistemler askeri sınıf teçhizatın genel kalitesine uygun değil. 

Maariv tarafından yayınlanan son bir haberde, İsrail zırhlı kuvvetlerinin uğradığı kayıplara ilişkin şok edici haberler ortaya çıktı. 

Gazete, 7 Ekim 2023'ten bu yana çeşitli tiplerde 500 zırhlı aracın zarar gördüğünü belirtti

Cılız Zelda M113 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), işgal güçleri tarafından Gazze Şeridi'nde daha yoğun bir şekilde konuşlandırıldı ve Lübnan sınırı yakınlarında da görüldü. 

M113'ün zayıf zırhına kıyasla, İsrailli Namer ZPT, ana muharebe Merkava 4 tankının tasarımına dayanan zırhlı bir gövdeye sahiptir ve çeşitli İsrail ekipman ve sistemleri arasındaki büyük boşluğa ışık tutmaktadır.