Haberi olmadan İran'a çalışan İsrailli tutuklandı

img
Haberi olmadan İran'a çalışan İsrailli tutuklandı YDH

İsrail'de ordu ve Şin Bet, 21 yaşındaki Hasidik İsrailli Elimelech Stern'i İran istihbaratı için çalışmakla suçladı.




YDH - İsrail ordusu ve iç istihbarat kurumu Şin Bet, 21 yaşındaki Hasidik İsrailli Elimelech Stern'i İran istihbaratı için çalışmakla suçlamasının ardından, tanıdıkları suçlamaları öğrendiklerinde 'şoke olduklarını' söyledi.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan habere göre Stern'i tanıyan bir öğrenci, "O Hasidik bir Yeşiva öğrencisi ve Hasidik cemaatin tüm kurallarına harfiyen uyuyor. İlk başta hepimiz bunun bir hata olduğunu düşündük. Sonra bu işe karıştığını ama kesinlikle yanlış bir şey yapmaya çalıştığını fark etmemiştik," dedi.

Öğrenci, "Tutukluluğu, aleyhindeki davanın sonuna kadar değil, sadece üç hafta için ertelendi, bu yüzden durumunun şimdi daha iyi olduğunu anlıyoruz. Ne yaptığını bildiğine dair bir kanıt yok. Kim için çalıştığını ya da bunu neden yaptığını bilmediğini anlıyoruz,” diye ekledi.

Stern, yaklaşık iki ay önce soruşturmanın başlamasından bu yana bir ıslah evinde tutuluyor.

Salı günü 'güvenlik suçları' ile itham edilen Stern'in sorgusunda, talimatlarını Anna Elena adlı bir kullanıcının Telegram uygulaması üzerinden aldığı ve kendisine posterler asması, Tel Aviv ve Kudüs'ün çeşitli yerlerine para saklaması, içinde kafası kesilmiş pelüş hayvan ve bebeklerin yanı sıra tehdit mesajları bulunan paketleri bir bıçakla birlikte teslim etmesi ve evlerin kapılarına bırakması talimatı verildiği ortaya çıktı. 

Kendisine ayrıca ormanlık alanları ateşe vermesi de söylenmiş. Stern, tüm talimatları kabul etti ama yangın çıkarmadı.

Görevleri yerine getirmesi için iki İsrailliyi daha görevlendirdi ve bu görevleri de kripto para cinsinden aldığı ücret karşılığında yerine getirdi.

İki yardımcısı sorgularının ardından serbest bırakıldı ve savcılığın haklarında iddianame hazırlanıp hazırlanmayacağına ilişkin kararını bekliyorlar.

İddianameye göre Stern'den ayrıca bir gösteri sırasında bir arabanın camını kırması ya da bir arabayı ateşe vermesi ve bunu kanıtlamak için bir video göndermesi de istenmiş. 'Anna' ona kırdığı her cam için 500 dolar ve zarar verdiği her araba için 3 bin dolar vaat etmiş.

İddianamede, "Sanık 'Anna'ya siyasi haritanın sağındaki ya da solundaki gösterilere gitmesi gerekip gerekmediğini sormuş, 'Anna' da bunun fark etmeyeceğini söylemiş. Ayrıca, Tel Aviv ya da Kudüs'teki bir gösteri sırasında bir mağazanın camını kırmasını önermiş," denildi.

Stern'in bir arkadaşı da "O çok saygın bir aileden gelen normal bir adam ve eminim kendisinden tüm bu görevleri yapmasını kimin ve neden istediğine dair hiçbir fikri yoktu. Bunu para için yaptığı söylentisi de bana pek olası görünmüyor," diye konuştu.

Gazeteye konuşan üst düzey güvenlik yetkilileri ultra-Ortodoks cemaatin hedef haline geldiğini öne sürdü.

Yetkililere göre ultra-Ortodoks halk özellikle yasa tasarısı nedeniyle hedef haline geldi, zira bu kesimin internetteki tehlikelerin daha az farkında, Siyonist rejime olan bağlılıkları kısmi ve heyecan ya da para uğruna güvenlik suçu işlemeye hazır.



Makaleler

Güncel