İsrail, zorunlu askerliği uzatıyor

img
İsrail, zorunlu askerliği uzatıyor YDH

İsrail rejimi kayıplarını gizlemeye çalışsa da artan asker ihtiyacı rejimi zorunluğu askerliği 36 aya çıkarmak zorunda bıraktı.




YDH -  Çarşamba gecesi İsrail parlamentosu Knesset, zorunlu askerliği 32 aydan 36 aya uzatan geçici yasa tasarısını ilk okumada kabul etti.

İsrail rejimi, kurduğu yasal mekanizma ile Gazze'de ve Lübnan sınırında ölen askerlerinin sayısını gizliyor.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre tasarının 30 Haziran 2029 tarihine kadar geçerli olması 56 üye tarafından desteklenirken 44 üye karşı çıktı ve tasarı daha detaylı görüşülmek üzere Knesset komitesine gönderildi.

Teklife göre, Savunma Bakanı, meclisin dışişleri ve savunma Komisyonunun onayıyla, normal askerlik süresinin 32 aydan (veya geçici hüküm süresi boyunca 36 aydan) kısa olacağı, ancak 28 aydan (veya geçici hüküm süresi boyunca 32 aydan) az olmayacağı belirli meslekleri ve rolleri belirleme yetkisine sahip olacak.

Buna ek olarak, 28 aydan (veya geçici hüküm süresi boyunca 32 aydan) daha uzun bir süre askerlik yapması gerekenler, askeri emirlere göre ödenen ödeneğe ek olarak, 29. aydan (veya geçici hüküm süresi boyunca 33. aydan) normal askerlik görevlerinin sonuna kadar olan askerlik süresi için tazminat alacaklar.

'Bu geçici tedbire acilen ihtiyaç var'

Diğer yandan  Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Geçici hüküm, İsrail ordusunun hedeflerini karşılamak ve mevcut güvenlik ihtiyaçlarını gidermek için derhal gereklidir," açıklamasını yaptı.

Muhalefet lideri Yair Lapid yasayı eleştirerek şunları söyledi: "Koalisyon, geceleyin yangından mal kaçırır gibi, ilk okumada 'askerlerden para çalınması' yasasını geçirdi ve buna yanlışlıkla muvazzaflık hizmetini uzatma yasası adını verdi. Hizmeti uzatılan her asker bilmelidir ki bu koalisyon kendi aralarında dağıtmak üzere onların sırtından para biriktirmektedir."

Demokrat Parti Genel Başkanı Yair Golan ise "Halihazırda görev yapanların hizmet sürelerinin uzatılması bu başarısız hükümetin bir başka rezaletidir. Yükteki eşitsizliği azaltmak ve herkesi tam askeri ya da sivil hizmet için askere almak yerine, zaten yükü taşıyanlara hizmet ekliyorlar. Bu, devletin askerlerine düşman bir hükümettir," diye konuştu.



Makaleler

Güncel