İsrail meclisinden iki devletli çözüme kesin ret

img
İsrail meclisinden iki devletli çözüme kesin ret YDH

İsrail meclisi, yaptığı oylamada ezici bir çoğunlukla Filistin devletinin kurulmasını reddeden kararı kabul etti.




YDH - İsrail meclisi Knesset'te yapılan oylamada İsrailli milletvekilleri Filistin devletinin kurulmasını reddetti.

Karar, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki partiler ile muhalefetteki sağcı partiler tarafından ortaklaşa desteklendi ve hatta Benny Gantz'ın Ulusal Birlik partisinden de destek aldı.

Muhalefet Lideri Yair Lapid'in merkez sol Yeş Atid partisinden milletvekilleri, iki devletli çözüm lehinde konuşmuş olmasına rağmen önergeyi desteklememek için genel kurulu terk etti.

Önergeye karşı çıkanlar sadece İşçi Partisi, Ra'am ve Hadaş-Ta'al partilerinden milletvekilleri oldu.

Kararın Netanyahu'nun Kongre'nin ortak oturumunda konuşma yapmak ve Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile görüşmek üzere ABD'ye yapacağı ziyaretten sadece birkaç gün önce kabul edilmesi dikkat çekti.

Şubat ayında Knesset, Netanyahu'nun sponsorluğunda bir Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir yasa tasarısını kabul etmişti, ancak bu tasarı, bir dizi Avrupa ülkesinin İsrail ile bir barış anlaşması olmadan bir Filistin devletini tanıdığı dönemde farklı bir amaç taşıyordu.

68-9 oyla kabul edilen bu önerge, İsrail ile müzakere edilmiş bir çözümün parçası olsa dahi bir Filistin devletinin kurulmasını tümüyle reddediyor.

Biden ve Demokratlar için işleri daha da karmaşık hale getiren şey ise, anketlerde rakibi Donald Trump'a karşı kötü bir performans sergileyen Başkan'ın giderek daha tehlikeli bir hal alan siyasi durumu ve adaylıktan çekilmesi yönünde artan çağrılar.