İsrailliler ABD'deki seçim sonucu için endişeleniyor

img
İsrailliler ABD'deki seçim sonucu için endişeleniyor YDH

Başkan olduğu zamanlarda Trump'ın Siyonist varlığa yönelik müttefik söylemleri, koruyucu bir liderliğe muhtaç olan birçok İsraillinin duygularıyla örtüşen kalıcı bir izlenim bıraktı.




YDH- ABD'de yapılan son kamuoyu yoklamaları, İsrailli Yahudiler arasında Beyaz Saray'ın Orta Doğu'ya yaklaşımına yönelik caydırıcı bir eğilim olduğunu ortaya koydu. 

Jerusalem Post'a göre, İsrailli Yahudiler arasındaki caydırıcılığa katkıda bulunan kilit faktörlerden biri de eski ABD Başkanı Donald Trump. 

Eski başkan Donald Trump, bir haftadan kısa bir süre önce uğradığı suikast girişiminden bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde destek ve pozitifliğin tadını çıkarıyor.

Trump ile İsrail'in sağcı kesimleri arasındaki siyasi ve ideolojik uyum 

Jerusalem Post, Yahudi İsrailliler arasında eski Başkan Donald Trump'a olan desteğin değiştiğini ve çoğunluğun yaklaşan seçimlerde Başkan Joe Biden yerine onu tercih ettiğini vurguladı. 

Yahudi Halk Politikası Enstitüsü (JPPI) tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir anket, Yahudi İsraillilerin çoğunun yaklaşan başkanlık seçimlerinde Biden yerine Trump'ı tercih ettiğini ortaya koydu. 

Temmuz 2024 İsrail Toplum Endeksi, Yahudi İsraillilerin %51'inin Trump'ı tercih ettiğini, buna karşılık %35'inin Biden'ı desteklediğini ve %14'ünün ise kararsız olduğunu kaydetti. 

Anket, İsraillilerin önemli bir kısmının Biden'ın İsrail'e verdiği desteğin devam eden çatışmanın başlangıcından bu yana azaldığına inandığını gösterdi. 

Yahudi İsraillilerin %34'ü Biden'ın savaşın başında İsrail'i güçlü bir şekilde desteklediğini ve bunu sürdürdüğünü kabul ederken, desteğinin azaldığı yönünde yaygın bir kanaat vardı.

Koalisyon partilerinin seçmenleri arasında Trump'a verilen ezici destek

Likud seçmenlerinin %82'si, Shas seçmenlerinin %94'ü ve Dindar-Siyonist seçmenlerin %87'si eski başkanı tercih ettiklerini ifade etti. 

Buna karşılık, merkezci ve sol eğilimli İsrailliler daha dengeli bir görüş ortaya koyarken, birçoğu hala Biden'ı tercih ediyor.

Jerusalem Post'un kıdemli editörü ve analisti Herb Keinon, Aralık ayı ortasında Midgam tarafından yapılan bir ankete katılan 503 İsrailli Yahudi'nin %41'inin bir sonraki ABD seçimlerini kimin kazanmasını istedikleri sorulduğunda Biden'ı tercih ettiğini, sadece %26'sının Trump'ı desteklediğini belirtti. 

Jerusalem Post, bu tercih ayrımının, İsrail'in güvenliği ve dış politikasına ilişkin daha geniş kapsamlı endişelerin altını çizdiğini duyurdu. 

JPPI anketi ayrıca İsrail'in liderliğine yönelik derin bir hayal kırıklığı olduğunu ortaya koydu, sadece %26'sı hükümete ve sadece %27'si Başbakan Benyamin Netanyahu'ya güven duyduğunu ifade etti.

İsrail medyasına göre, ülke içindeki liderliğe duyulan güvenin azalması, İsraillileri dışarıya bakmaya ve İsrail'in çıkarlarını daha fazla desteklediği düşünülen bir ABD liderini tercih etmeye yöneltmiş olabilir.

Trump'ın İsrailliler arasındaki cazibesi birkaç faktöre bağlanabilir. 

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması ve İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştiren Abraham Anlaşmaları gibi önemli adımlarla Trump yönetimi İsrail'i son derece destekleyici olarak algılandı.

İsrail'in bir sonraki ABD Başkanından beklentileri

Devam eden çatışmanın ve artan güvenlik endişelerinin İsrail halkını korkaklaştırdığı biliniyor.

Liderlerine olan güvenleri azalan İsrailliler, kriz zamanlarında İsrail'i açık bir şekilde destekleyeceğine inandıkları bir ABD başkanına öncelik verebilirler.

Birçok İsrailli Trump'ı çatışma zamanlarında daha güvenilir bir müttefik olarak görüyor.