İsraillilerin yüzde 54'ü esir takası anlaşmasını destekliyor

img
İsraillilerin yüzde 54'ü esir takası anlaşmasını destekliyor YDH

İsrail’de en son yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, İsraillilerin yüzde 54'ünün Hamas'ın esir takası anlaşmasını desteklediği görüldü.




YDH- Middle East Monitor, İsrail gazetesi Maariv tarafından cuma günü yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre İsraillilerin yüzde 54'ünün Hamas ile esir takası anlaşmasını ve Gazze Şeridi'nde ateşkesi desteklerken, yüzde 24'ünün bunu reddettiğini, yüzde 27'sinin ise kesin bir yanıt vermediğini bildirdi.

Anket sonuçlarına göre, seçimler bugün yapılsa Benny Gantz liderliğindeki muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi 120 Knesset sandalyesinden 23'ünü elde edecek.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 21 sandalye, Avigdor Lieberman liderliğindeki sağcı muhalefet Yisrael Beiteinu Partisi 14 sandalye ve muhalefet lideri Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid Partisi 13 sandalye kazanacak.

Şu anda Likud Partisi'nin 32, Ulusal Birlik Partisi'nin 12, Yesh Atid'in 24 ve Yisrael Beiteinu Partisi'nin altı sandalyesi bulunmakta.

Toplamda, Netanyahu'nun başbakan olmasını destekleyen partiler 51 sandalye kazanırken, Netanyahu'nun başbakan olmasına karşı çıkan partiler 59, Arap temsilciler ise 10 sandalye kazanacak.

İşgalci devlette hükümet kurmak için Knesset'te en az 61 temsilcinin güvenoyunu almak gerekiyor.

Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar ışığında seçimleri reddetmesinin ardından ufukta seçimlerin yapılması ihtimali görünmüyor.

Yasaya göre, mevcut hükümet genel seçimlerin ardından 2022 yılı sonunda kuruldu ve erken seçim yapılmadığı takdirde dört yıl görev yapması gerekiyor.

İşgal devletinde erken seçime gidilmesi yönünde çağrılar artıyor ancak hükümetin Knesset'teki hakimiyeti ve 64 temsilcinin kendi lehine oy kullanması Knesset'in feshedilmesini engelliyor.