Kamala Harris'in İsrail politikası nasıl olacak?

img
Kamala Harris'in İsrail politikası nasıl olacak? YDH

Amerikalı yetkililer, Biden'ın yerine aday olarak gösterdiği Harris'in İsrail konusunda daha sert bir tutum takınacağını iddia edenlerin hayalperest olduğunu savunuyor.




YDH - ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yönetimin Gazze savaşı politikası söz konusu olduğunda zaman zaman Başkan Joe Biden'a karşı 'kötü polis' olarak anılıyor.

Eski bir üst düzey savcı ve Kaliforniya senatörü olan, tanıkları ve adayları güçlü bir şekilde sorgulamasıyla ulusal gündemin ilk sıralarına yerleşen Harris, Gazze'deki insani kriz hakkında da ayrıntılı bir şekilde konuştu ve Siyonist rejimin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine topyekun işgal düzenlememesi yönündeki uyarısını dikkate almaması halinde ABD'nin hiçbir seçeneği göz ardı etmediği uyarısını yapmıştı.

Biden'ın dün başkanlık yarışından çekilme ve Harris'i destekleme kararının ardından Times of Israel gazetesine konuşan bir eski ve bir yeni yönetim yetkilisi, 'kötü polis' söylemini Washington yönetiminin İsrail'e karşı daha sert bir tutum izlemesini destekleyenlerin hüsnükuruntusu olarak değerlendirdi.

Yetkililere göre politika konusunda herhangi bir iş bölümü ya da anlaşmazlık söz konusu değil:

"Harris, Başkan Biden'ın ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını ve bu şiddet döngüsüne bir son vermek için iki devletli bir çözümü ilerletme taahhüdünü paylaşıyor."

Mevcut üst düzey yönetim yetkilisi daha da ileri giderek Başbakan Benyamin Netanyahu ile Biden'ın birbirlerini on yıllardır tanıdıklarını belirtti ve "(İsrail'i eleştirmek gibi) kirli işlerinizi yapması için başka birini gönderemezsiniz. Bu etkili olmaz," ifadelerini kullandı.