Alman ve İsrail donanmaları arasında “işbirliği” artıyor

img
Alman ve İsrail donanmaları arasında “işbirliği” artıyor YDH

Alman Filosu Komutanı ve Alman Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Koramiral Jan Christian Kaack’in geçtiğimiz hafta İsrail'i ziyaret ettiği bildirildi.




YDH- İsrail ekonomi gazetesi Globes'un haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı, Alman Filosu Komutanı ve Alman Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Koramiral Jan Christian Kaack'ın geçen hafta İsrail'i ziyaret ettiğini ve İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı David Saar Salama ile görüştüğünü açıkladı.

Görüşmelerde insansız denizaltılar da dahil olmak üzere geleceğin deniz teknolojileri üzerinde durulduğu belirtildi.

“Army Recognition” adlı internet sitesine göre, Alman ve İsrailli deniz kuvvetleri liderleri arasındaki son görüşmeler muhtemelen İsrail'in ‘Elta Systems’ ve Almanya'nın ‘Atlas Elektronik’ firmaları arasında bir işbirliği olan ‘BlueWhale’ sualtı insansız hava aracı üzerinde yoğunlaştı.

Habere göre, insansız denizaltı 5.5 ton ağırlığında ve 10.9 metre uzunluğunda ve iki ila yedi knot hızla 30 gün boyunca su altında çalışabiliyor.

Zona Militar (ZM) web sitesinin haberine göre İsrail, İran'a karşı sualtı silahlarının geliştirilmesine büyük yatırım yaptı.

ZM, İsrail’in, İran'a karşı sualtı silahlarının geliştirilmesine yatırım yaptığını bildirdi.

Atlas Electronik, Portekiz Donanması ve NATO tarafından düzenlenen ve ev sahipliği yapılan REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping using Maritime Uncrewed Systems) yıllık askeri tatbikatında BlueWhale'i tanıttı. Araç, otuz ülkeden akademik kurumlar, savunma şirketleri ve askeri kuvvetlerden 200 kişinin önünde sergilendi.

Globes, İsrail-Alman işbirliğinin, deniz ve karadaki hedefleri tespit etmek için üzerine radar ve elektro-optik sistemler yerleştirilen ve gemi su altındayken sudan çıkan teleskopik bir direk kullanarak istihbarat toplamayı “kolaylaştırdığını” kaydetti.

Globes konuyla ilgili teknik bilgileri de şu şekilde paylaştı: “Direk üzerindeki uydu iletişim antenleri aracılığıyla, bilgiler gerçek zamanlı olarak dünyanın herhangi bir yerinde, denizde veya kıyıda olabilecek komuta pozisyonlarına iletilir. Denizaltı tespiti ve akustik istihbarat toplama, geminin yanları boyunca uzanan sonar sistemleri tarafından gerçekleştirilir.”

Araştırma enstitüsü VMR'ye göre, insansız askeri denizaltı pazarının 2021'de 3,4 milyar dolardan 2030'da 8 milyar dolara çıkması bekleniyor.