WSJ: İsrail'in can kaybı günde binleri bulabilir

img
WSJ: İsrail'in can kaybı günde binleri bulabilir YDH

Wall Street Journal, İsrail sağlık sisteminin, Hizbullah ile binlerce can kaybına ve geniş çaplı yıkıma yol açabilecek olası bir çatışmaya hazırlandığını ve en kötü senaryonun kendilerine yaklaştığının bilincinde olduklarını bildirdi.




YDH- Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, Rambam Sağlık Kampüsü şu anda Gazze'deki savaştan yaralıları tedavi ederken aynı zamanda Hizbullah ile olası bir topyekûn çatışmaya hazırlanıyor.

Hastane, İsrail ve Hizbullah arasında devam eden çatışmanın tırmanması durumunda operasyonlara devam edebilmek için yer altındaki bir otoparkta dört ameliyathane, bir doğumhane ve yerin üç kat altında bir diyaliz merkezi kurdu.

Hastane, hastane yataklarını stratejik olarak duvarlara gömülü oksijen ve emme hatlarının yanına yerleştirdi, ilaçları açılır raflarda stokladı ve tavandan sarkan havalandırma kanalları kurdu.

Hastanenin yöneticisi Dr. Michael Halberthal, “Burada binlerce yaralı olmasını bekliyoruz. Hazır olduğumuz şey bu.” dedi.

Doktorlar, ameliyatları sekiz saat içinde yeraltına taşımak ve yeni hastalar için hazırlanmak üzere koğuşlarını otoparka tahliye etme alıştırmaları yapıyor.

Wall Street Journal'a göre, İsrail'in dört bir yanındaki sağlık merkezleri, acil servisler ve bölge sakinleri, Hamas'la yaşanan çatışmadan kat be kat büyük bir savaşa hazırlanıyor. 

Amerikan gazetesi, Hizbullah'ın daha iyi eğitimli ve daha ağır silahlara sahip olduğunu vurguladı.

Habere göre, bazı uzmanlar da Hizbullah'ın 150 bin adet olduğunu tahmin ettiği füze stoğunun tüm İsrail'i vurabilecek kapasitede olduğunu doğruladılar. 

Ordu tarafından bilgilendirilen İsrailli acil durum ve belediye yetkilileri, her gün 4 bin füze ve roketin saldırabileceğinin ve hava savunmasını alt edebileceğinin bilincinde.

Wall Street Journal, öngörülen günlük can kayıplarının binlere ulaşabileceğini, yüzlerce yangın ve kamu altyapısı ile özel konutlarda büyük hasar meydana gelebileceğini ve bu da müdahale kaynaklarını zorlayabileceğini aktardı.

İşgal rejimi, acil durum ekiplerini takviye ediyor ve kan gibi kritik malzemeleri güvence altına alıyor. 

İsrail'in acil tıbbi müdahalesini yöneten ve "kar amacı gütmeyen" bir kuruluş olan Magen David Adom'un genel müdürü Eli Bin, son birkaç aydır Tel Aviv'in güneyindeki bir yeraltı tesisinde malzeme stokladıklarını belirtti.

Adom, ''güneyde yaşananların kuzeyde yaşanacaklar için bir fragman bile olamayacağını'' vurgularken en kötü senaryonun yaklaşmakta olduğunu söyledi.

Magen David Adom'un aynı zamanda İsrail'in ulusal kan bankasını da yönettiği ve bu bankayı "saldırılardan korumak" için Ekim ayında merkezileştirerek yer altına taşıdığı bildirildi.