'İsrail, anlaşma durumunda 6 hafta içinde Gazze'den çekilebilir'

img
'İsrail, anlaşma durumunda 6 hafta içinde Gazze'den çekilebilir' YDH

İsrail'in savaş kurumlarının liderleri, direniş ile anlaşma durumunda ordunun Gazze Şeridi'nden 6 hafta içinde çekilebileceği konusunda hemfikir.




YDH - İsrail kamu yayın kurumu Kan'ın haberine göre, ülkenin tüm üst düzey güvenlik şefleri, Filistin direnişiyle ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılması halinde, İsrail ordusunun ilk altı haftada Gazze Şeridi'nden tamamen çekilebileceği konusunda mutabık kaldı.

Times of Israel'in aktardığı haberde, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Mossad Direktörü David Barnea ve iç istihbarat kurumu Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın Başbakan Benyamin Netanyahu'ya bu hükümlerine yer alacağı bir anlaşmayı desteklediklerini söyledikleri bildirildi.

Dördünün başbakana "Güvenlikle ilgili sonuçların farkındayız, ancak şu an esirlerin serbest bırakılmasına öncelik vermenin tam zamanı, zira esirlerin zamanı kısıtlı," dedikleri aktarılan haberde, bu görüşün Gazze-Mısır sınırındaki Selahaddin Koridoru'nun kontrolü, tehcire tabi tutulan Gazzelilerin bölgenin kuzeyine geri dönmesi gibi konuları da dikkate aldığı kaydedildi.

Bu, üst düzey savunma yetkilileri ile Netanyahu arasında, esir takası anlaşmasına varılması konusundaki görüş ayrılıklarını ortaya koyan son haber oldu.

Netanyahu'nun son zamanlarda uluslararası arabuluculukla yürütülen anlaşma müzakerelerinde rejimin tutumunu sertleştirdiği, Hamas'ın yorgun, zayıflamış ve çatışmaları sona erdirmeye istekli olduğuna dair istihbarat değerlendirmelerinin de bunu teşvik ettiği ifade edildi.

Netanyahu'nun odak noktası haline getirdiği iki kilit nokta, Selahaddin Koridoru'nun 'baypas' edilmesi.

Kanal 12 haber kanalı da benzer ayrıntılara yer vererek Netanyahu'nun pazar günü yapılan uzun bir görüşme sırasında güvenlik şeflerinin tutumuna karşı çıktığını kaydetti.

Halevi'nin Nentanyahu'ya "Anlaşmanın şartlarını yerine getirmek için gereken tüm esnekliği nasıl yaratacağımızı bileceğiz. Şimdi askeri baskı ile müzakereleri birleştirmenin ve (anlaşmaya) nasıl ilerleyeceğimizi görmenin tam zamanı," dediği aktarıldı.

Kanal, Netanyahu'nun taleplerinden vazgeçmediğini ve Hamas'ın bu nedenle hayır deme ihtimali olsa da İsrail'in perşembe günü müzakereler yeniden başlarken arabuluculara ileteceği yanıtta bu taleplerin yer alacağını belirtti.

Ayrıca kanal, üst düzey bir güvenlik kaynağının "30 canlı esiri eve getirmek için bir fırsat vardı ve var ve geçen her gün onlara ne olacağını bilmiyoruz," sözlerini aktardı.