ABD, İsrail ve BAE'den gizli toplantı

img
ABD, İsrail ve BAE'den gizli toplantı YDH

Axios, ABD, İsrail ve BAE'nin Gazze'de savaşın sona ermesinin ardından uygulanacak planları görüşmek üzere gizlice bir araya geldiklerini bildirdi.




YDH - Axios'a konuşan iki İsrailli yetkili, ABD, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaşın sona ermesinin ardından Gazze'ye ilişkin planları görüşmek üzere geçtiğimiz perşembe günü Abu Dabi'de bir toplantı düzenlediğini söyledi.

Toplantı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun savaş sonrasında Gazze'nin nasıl yönetileceğine dair gerçekçi bir plana duyulan ihtiyacı fark etmeye başladığını gösteriyor.

İsrailli yetkililer, toplantıya BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid'in ev sahipliği yaptığını söyledi.

ABD tarafından Başkan Biden'ın üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk ve Dışişleri Bakanlığı danışmanı Tom Sullivan katıldı. İsrail tarafından ise Netanyahu'nun yakın sırdaşı olan Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer katıldı.

Yetkililer, İsrail'in Gazze'ye yönelik ertesi gün planlarına ilişkin önerileri üzerinde çalışan iki üst düzey İsrailli savunma yetkilisinin de Dermer'le birlikte Abu Dabi'ye gittiğini belirtti.

İsrailliler Abu Dabi'ye gelmeden bir gün önce BAE, bin Zayid'in özel temsilcisi Lana Nuseybe tarafından kaleme alınan bir yazıda savaş sonrası için önerilerini ortaya koydu.

Nuseybe, Gazze'ye geçici bir uluslararası misyon gönderilmesini savunarak bu misyonun insani krize müdahale edeceğini, kanun ve düzeni tesis edeceğini ve yönetişim için zemin hazırlayacağını ifade etti.

BAE'li yetkili, Abu Dabi'deki üçlü toplantının yapıldığı gün Financial Times gazetesine verdiği demeçte BAE'nin böyle bir uluslararası gücün parçası olmaya hazır olduğunu ve sahaya asker göndereceğini dile getirdi.

BAE'liler Gazze'de Hamas'ın yer almayacağı bir çözümün parçası olmak istiyor ancak Filistin Yönetimi'nin mevcut liderliği konusunda da ciddi çekinceleri var.

Haziran ayında bazı Arap bakanlar ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan bir toplantıda bin Zayid, Filistin yönetimini 'Ali Baba ve 40 haramiler' olarak nitelendirmişti.

Emirlikler, Biden yönetimine yeni Filistin başbakanı Muhammed Mustafa'nın Abbas'ın sırdaşlarından biri olduğunu ve bu nedenle bağımsız olamayacağını ve gerekli reformları yapamayacağını söyledi.

BAE, Abbas'ı eleştiren eski Filistin başbakanı Selam Feyyad'ın da aralarında bulunduğu diğer adayların atanması yönünde baskı yaptı.

Öte yandan Netanyahu, BAE'nin Gazze'ye yönelik ertesi gün planının bir parçası olmasını istediğini ifade etti.

Netanyahu, BAE'nin asker göndermesini, yeniden inşa için ödeme yapmasını ve halkı 'radikalizmden arındırmak' için Gazze'deki eğitim sistemini elden geçirmesini istiyor.

Fakat Netanyahu şu anda savaşı sona erdirmeye ve ayrıca Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir resmi rol üstlenmesini reddediyor ve iki devletli çözüme dayalı bir siyasi süreci yeniden başlatmaya istekli değil.

Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant aylar önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin önerisine çok benzeyen bir Gazze ertesi gün planı sunmuş ancak Netanyahu bunu elinin tersiyle itmişti.