WSJ: İsrail savunma sistemi zayıf

img
WSJ: İsrail savunma sistemi zayıf YDH

İsrail'in gelişmiş olduğunu iddia ettiği hava savunma sistemi, Ensarullah tarafından Tel Aviv'e yapılan son saldırı ile test edildiğinde övülen sistemin pek çok açığı olduğu ortaya çıktı.




YDH- Wall Street Journal'e göre, İsrail'in övündüğü hava savunma sistemi Cuma günü Hizbullah tarafından kuzeyden ateşlenen 65 roketin bir kısmını durdurabildi ancak Yemen'denTel Aviv'de patlamak üzere gönderilen İHA'yı kaçırdı.

Wall Street Journal (WSJ) İsrail'in insansız hava araçlarıyla ilgili bir sorun olduğunu bildirdi. 

Amerikan gazetesi, Hizbullah'ın, 7 Ekim direnişinden bu yana neredeyse her gün yaşanan çatışmalarda İsrail'i insansız hava araçlarıyla vurma azmini gösterdiğini belirtti. 

Hizbullah, keşif amaçlı ya da patlayıcılarla donatılmış olmak üzere birden fazla uçak göndererek sınır kasabalarını ve askeri üsleri vurdu, yerleşimcileri ve askerleri öldürdü.

Mayıs ayında Hizbullah, Sky Dew adlı bir radar gözetleme balonu ve Haziran ayında Drone Dome adlı milyonlarca dolarlık bir antidrone sistemi de dahil olmak üzere hassas askeri teçhizatı da vurdu. 

İsrail ordusunu kışkırtan Hizbullah, geçtiğimiz aylarda İsrail'in kuzeyinde gözetleme insansız hava araçları uçurarak hassas bölgelerin havadan görüntülerini topladı ve İsrail'in savunmasızlığını hatırlatmak için bunları yayınladı. 

Wall Street Journal, İsrail'in ''ünlü'' hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin Hizbullah'ın meydan okumaları ile başa çıkmakta zorlandığını kaydetti. 

Lübnan sınırı yakınlarında bulunan ve 7 Ekim'den bu yana en az altı patlayıcı İHA tarafından vurulan Kiryat Şamona'nın güvenlik sorumlusu yardımcısı Ariel Frisch, “İHA'lar başa çıkma kabiliyetimiz açısından ana tehdit haline geldi, çünkü ordunun şu anda F-16'ları kullanmak dışında hiçbir önleme aracı yok” dedi. 

Frisch, İsrail ordusunun Hizbullah konusunda ''çok ama çok endişeli olduğunu'' bildirdi. 

WSJ'ye göre, İsrail'in mürettebatsız hava araçlarına karşı savunmasızlığı, Hizbullah'la gireceği kapsamlı bir savaşta karşılaşacağı zorlukların ve sınırlardan gelen tehditleri bertaraf etmekteki başarısızlığının bir işareti. 

Cuma sabahı erken saatlerde Tel Aviv'i vuran insansız hava aracı, hava savunma uzmanlarının düşürülmesinin daha kolay olması gerektiğini söylediği büyük bir modeldi. 

Ensarullah saldırının sorumluluğunu üstlenirken, hava savunma sistemlerinden kaçabilen yeni bir insansız hava aracı kullandıklarını söyledi.

Üst düzey bir İsrail hava kuvvetleri yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada insansız hava aracının Akdeniz'den batıya doğru yaklaştığını ve vurulmadan dakikalar önce İsrail radarı tarafından tespit edildiğini iddia etti.

Ancak İsrailli görevliler bunun bir İHA mı bir kuş sürüsü mü olduğunu bir türlü anlayamadıkları için harekete geçmedi. Wall Street Journal'e göre bu becerisizlik, İsrail'in sözde gelişmiş hava savunma sistemindeki deliğin ortaya çıkmasını sağladı. 

İsrail'deki bir düşünce kuruluşu olan Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin kurucusu ve başkanı Sarit Zehavi konuyla ilgili olarak, Direniş Cephesi'nin ''gözetleme dronlarıyla kuzey İsrail'in haritasını çıkararak İsrail savunmasındaki kör noktaları öğrenme ve bunlardan yararlanma becerisi sergilediğini'' söyledi.

Alma'nın tahminlerine göre Hizbullah'ın en az 2 bin 500 insansız hava aracından oluşan bir cephaneliği ve İran tarafından tedarik edilen parçalardan daha fazlasını bir araya getirme kabiliyeti var. 

Hava tehditlerinin tespitinde görev alan bir hava kuvvetleri subayı, dost ya da düşman insansız hava araçları ile jetlerin, sivil uçakların ve kuşların bir araya gelmesinin “gökyüzünde bir Rubik Küpü” gibi olduğunu söyledi.

İsrail'in hava kuvvetlerindeki hava savunma biriminin eski başkanı ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin eski üst düzey yetkilisi Ilan Bitton, insansız hava araçlarının yıllarca bir “yan mesele” olarak görüldüğünü, roket ve füzelere karşı koyma çabalarından kaynak aktaracak kadar büyük bir tehdit olmadığını söyledi.