İsrail medyası: Netanyahu Ben-Gvir ile yeni Savaş Kabinesi planlıyor

img
İsrail medyası: Netanyahu Ben-Gvir ile yeni Savaş Kabinesi planlıyor YDH

İsrail basınında yer alan haberlere göre Netanyahu, ‘Yahudi Dini Hizmetleri Kanunu’nun Knesset'ten geçmesini sağlamak için Ben-Gvir ile yeni bir Savaş Kabinesi kurmayı planlıyor.




YDH- İsrail haber sitesi ‘Makan’, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de yer alacağı yeni bir Savaş Kabinesi kurmayı planladığını duyurdu.

Site, Netanyahu'nun bu adımı, Knesset'teki aşırı sağcı ‘Şas’ partisinin ‘Yahudi Dini Hizmetleri Kanunu'nun onaylanmasını kolaylaştırmak için atmayı planladığını açıkladı.

Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise bu koalisyonu sürdürmek için müzakere etmenin siyasetin “İsrail güvenliğini ihlal ettiğinin” kanıtı olduğunu vurguladı.

Gantz, Netanyahu'nun planlarıyla ilgili olarak “yerleşimcilere” hitaben “Bugün İsrail'in güvenliği konusunda son derece endişeli olmalı ve Netanyahu yönetimine kızmalısınız” dedi.

Gantz daha sonra Netanyahu'ya hitaben “Ben-Gvir'i herkesten daha iyi tanıyorsunuz. İsrail'in güvenliğine zarar verme” diye seslendi.

Knesset üyesi ve muhalefet lideri Yair Lapid de planlanan bu kabineyi bir “aldatmaca” olarak nitelendirerek, “Ben-Gvir için hiçbir yetkisi olmayan bir forum kuracaklar ve hiçbir şeye karar vermesine izin vermeyecekler” dedi.

Buna karşılık, Netanyahu hükümetinin ofisi, yeni Savaş Kabinesi için dolaşıma sokulan planlar hakkında yorumda bulunarak “savaşın yönetimi başbakan, savunma bakanı ve güvenlik aygıtı tarafından ele alınmaktadır. İlk kararlar tüm siyasi ve güvenlik kabinesi tarafından alınır ve bu düzenleme değişmemiştir ve değişmeyecektir.” diye açıklamada bulundu.

Açıklamada ayrıca, “Bu, istişare ve gelişmelerden haberdar olmak için mevcut organların yerini almayacak ya da yetkilerini gasp etmeyecek bir forum oluşturma olasılığı ile ilgilidir” denildi.

Din hizmetleri kanunu

Haber sitesine göre, Netanyahu'nun yeni Savaş Kabinesi'ni oluşturarak geçirmeyi hedeflediği yasa, iki hafta önce oy çoğunluğunu sağlayamadığı için Knesset gündeminden çıkarıldı ve “İkinci Haredi Yasası” olarak bilinen dini hizmet sağlayıcılarının maaşlarının düzenlenmesini öngörüyor.

Ben-Gvir o dönemde, ‘mini hükümete’ dahil edilmediği için yasayı desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Olayın ardından Şas bloğunun başkanı, Knesset üyesi Ya'akov Azoulay, parti üyelerine genel kurul oturumunu terk etmelerini emretmişti.

Şas üyelerinin ayrılmasının ardından koalisyon o gün için planlanan tüm yasaları geri çekmişti. Çünkü mevcut milletvekilleri arasında yasaları geçirecek çoğunluğa sahip değildi. Bunun üzerine genel kurul oturumu kapatılmış ve iki gün boyunca Knesset gündemine hiçbir yasa alınmamıştı.