Türkiye neden BAE'nin Gazze gücüne katılmıyor?
Türkiye, BAE'nin Gazze'de uluslararası bir güç kurulmasını önerisine soğuk bakıyor.
YDH - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ateşkesin ardından Filistin Yönetimi ile düzeni sağlamak üzere Gazze'de uluslararası bir güç kurulmasını önerdi.
BAE'nin BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe, Financial Times (FT) gazetesine verdiği mülakatta misyonun insani krizi çözmeyi ve Gazze ile Batı Şeria'yı birleştirerek bir idari yapı kurmayı amaçladığını öne sürdü.
Abu Dabi, Gazze'ye asker göndermeye hazır ancak Filistin Yönetimi reformları, bağımsız bir başbakan ve Siyonist rejimin 'iki devletli çözüme' bağlılığı gibi şartları var.
Potansiyel bir ortak olan Türkiye, iki devletli bir çözüm üzerinde anlaşmaya varılması halinde katılmaya istekli olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistinlilere bir devlet verilmesi koşuluyla uluslararası bir güce katkıda bulunmaya hazır olduklarını açıkladı.
Abu Dabi ile Ankara arasındaki ilişkilerin güçlenmesine rağmen Türkiye güçle ilgili mevcut tartışmaları erken buluyor.
Middle East Eye portalına konuşan Türkiye'den kaynaklar İsrail'in henüz ateşkesi kabul etmediğini ve gerçek barış müzakerelerine odaklanılması gerektiğini ifade etti.
ABD, Kahire'den yönetilecek ABD destekli bir misyonla savaş sonrası Gazze güvenliğini planlıyor.
Bahreyn barış gücü konuşlandırmaya istekli olduğunu gösterdi. Fakat BAE'nin önerisi Filistin Yönetimi reformları ve Filistin Yönetimi ile BAE arasındaki gergin ilişkiler gibi engellerle karşı karşıya.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi'nin Gazze'de resmi bir rol üstlenmesine karşı çıkıyor ve iki devletli çözümü reddediyor.
İlgili Haberler
Gazze’de her 21 kadın ve kız çocuğundan biri öldürüldü ya da sakat kal…
27 Ekim 2026 12:52
Gazze’de saldırıların bilançosu ağırlaşıyor
26 Ekim 2026 14:32
İslami Cihad’dan Şikaki’nin yıl dönümünde birlik ve direniş çağrısı
26 Ekim 2026 13:44
İsrail seçimleri öncesinde Batı Şeria’yı savaş alanına çevirdi
26 Ekim 2026 07:05
