Senatör Cruz: Tel Aviv'i vuran Yemen İHA'sında ABD üretimi parçalar var

img
Senatör Cruz: Tel Aviv'i vuran Yemen İHA'sında ABD üretimi parçalar var YDH

ABD'li senatör Ted Cruz, geçen haftalarda Tel Aviv'i vuran Yemen'e ait İHA'nın ABD üretimi parçalar içerdiğini söyledi.




YDH - ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, Beyaz Saray'dan Ensarullah'a uygulanan mevcut yaptırımlara rağmen bu bileşenlere nasıl erişim sağladıkları konusunda Kongre'ye bilgi vermesini talep etti.

Cruz'a göre Tel Aviv'i vuran insansız hava aracı (İHA), Amerikan üretimi parçalar kullanılarak monte edildi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a bir dilekçe gönderen Cruz, Beyaz Saray'dan İran destekli Yemen'in mevcut yaptırımlara rağmen bu bileşenlere nasıl erişim sağladıkları konusunda Kongre'ye bilgi vermesini istedi.

Cruz, "ABD'nin ihracat ve ticaret kısıtlamaları kısmen İran gibi haydut rejimlerin bu tür bileşenleri edinmesini engellemeyi amaçlıyor. Bunların başarısız olması, Biden yönetiminin ya irade ya da kapasite eksikliğine işaret ediyor," dedi.

Cruz, "Bu ölümcül tedarik zincirini sona erdirmek için yönetimin eylemleri ve endüstri ile angajmanı hakkında bilgi ve brifing talep ediyorum," ifadelerini kullandı.

Senatöre göre saldırıda kullanılan insansız hava araçlarının neredeyse tamamı ABD'li şirketler tarafından üretilen parçalardan oluşuyor.

Cruz, Başkan Joe Biden yönetiminin 'İran'a yaklaşık 100 milyar dolar akmasına izin verdiğini' ve bunun da bu İHA'ların üretimini kolaylaştırdığını savundu.

Ulusal Güvenlik Konseyi, 2022 yılında Amerikan yapımı İHA parçalarının İran ve Rusya tarafından kullanımını araştırmak üzere özel bir görev gücü kurmuştu.

Ancak bu görev gücü henüz herhangi bir bulgu yayımlamadı.