İsrail'in önde gelen matematikçileri Batı'ya göç ediyor

img
İsrail'in önde gelen matematikçileri Batı'ya göç ediyor YDH

Gazze savaşı nedeniyle Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nden onlarca matematikçi Batı ülkelerine göç etmeye başladı.




YDH - Kudüs'teki İbrani Üniversitesi Einstein Matematik Enstitüsü'nden yedi kıdemli öğretim görevlisi, Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin yargı reformu ve devam eden Gazze savaşının etkisiyle ayrılıyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre önde gelen bir araştırmacılardan Profesör Tomer Schlank, İsrail'deki son siyasi ve güvenlik sorunları nedeniyle Chicago Üniversitesi'ne geçiş yapma kararı aldığını belirtti.

Fields Madalyası sahibi Profesör Elon Lindenstrauss da Princeton'da pozisyon alırken kısmen İbrani Üniversitesi'nde kalacak.

İbrani Üniversitesi Rektörü Tamir Sheafer'in durumu önemsiz gösterme çabalarına rağmen, matematik bölümündeki 40 kıdemli öğretim üyesinden yedisi önümüzdeki yıl ayrılmayı planlıyor.

Bu ayrılmalar Siyonist rejimin akıbetine ilişkin kaygılardan kaynaklanıyor ve bazıları geçici izinlerin ardından kalıcı olarak yurt dışına taşınmayı düşünüyor.

Bölüm başkanı Profesör Jake Solomon ve diğer yöneticiler koşulların iyileşeceğini ve öğretim üyelerinin geri dönmesini teşvik edeceğini umuyor.

Dünya çapında tanınan ve Şanghay Sıralamasında 22. sırada yer alan enstitü yeni araştırmacıları çekmeye devam ediyor.

Fakat yargı reformu ve Gazze'deki soykırım harekatı bir belirsizlik ortamı yaratıyor ve pek çok akademisyeni İsrail'deki geleceklerini yeniden gözden geçirmeye sevk ediyor.