Netanyahu'nun oyları arttı

img
Netanyahu'nun oyları arttı YDH

Gazze savaşı boyunca anketlerde ciddi oy kaybı yaşayan Netanyahu, son kamuoyu yoklamasında durumu tersine çevirdi.




YDH - Cuma günü yayımlanan yeni bir televizyon anketine göre, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun ülkeyi yönetmek için muhalefet lideri Yair Lapid, eski başbakan Naftali Bennett ve Ulusal Birlik Başkanı Benny Gantz'dan daha uygun olduğu görüşünde olan İsraillilerin sayısı arttı.

Kanal 12'nin anketine katılanların yüzde 32'si Netanyahu, yüzde 28'i Lapid derken, yüzde 31'i ikisini de tercih etmediğini, yüzde 4'ü ise kararsız olduğunu söyledi.

Netanyahu ile Bennett arasında ankete katılanların yüzde 33'ü başbakanı tercih ettiğini söylerken, yüzde 32'si eski başbakanı desteklediğini, yüzde 31'i ikisinin de bu role uygun olmadığını belirtti ve yüzde 4'ü de 'bilmiyorum' cevabını verdi.

Netanyahu ile  Gantz arasında ise yüzde 32'lik bir kesim görevdeki başbakanı tercih ederken, yüzde 28'lik bir kesim Ulusal Birlik başkanını destekleyeceğini dile getirdi.

Netanyahu'ya desteğin arttığını gösteren anket, Washington'da Kongre'nin ortak oturumuna hitap etmesinden iki gün sonra, Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşmesinden bir gün sonra ve Cumhuriyetçi başkan adayı ve eski başkan Donald Trump tarafından Florida'da ağırlanmasından kısa bir süre sonra yayımlandı.

Ancak Kanal 12'nin anketine katılanların yüzde 65'i konuşmanın başbakan hakkındaki görüşlerini değiştirmediğini söylerken, yüzde 48'i Netanyahu'nun Washington'a devletin çıkarlarından ziyade kendi kişisel çıkarları için gittiğine inandığını belirtti.

Katılımcılara ayrıca esir takasını mı mi yoksa 'mutlak zafer' kazanılmasını mı daha önemli gördükleri gibi diğer konular da soruldu. 

Yüzde 62'lik bir çoğunluk, esirlerin dönmesinin daha önemli olduğunu söylerken, yüzde 29'u Filistin direnişine karşı 'mutlak zaferin' daha önemli olduğunu ve yüzde 9'u da kararsız olduğunu dile getirdi.

Esir takası anlaşmasının neden henüz sağlanamadığı sorusuna ise yüzde 51 Netanyahu'nun siyasi mülahazaları nedeniyle, yüzde 40 'ciddi, operasyonel' mülahazalar nedeniyle derken yüzde 9 bilmediğini kaydetti.