Hizbullah: Mecdel Şems, Demir Kubbe’nin hatası

img
Hizbullah: Mecdel Şems, Demir Kubbe’nin hatası YDH

Hizbullah, Birleşmiş Milletler'e yaptığı açıklamada, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems köyünde gerçekleşen ve ondan fazla insanın ölümüne yol açan saldırının arkasında kendisinin olduğunu reddetti.




YDH- Amerikan haber sitesi Axios'un haberine göre Biden yönetimi, ABD'nin “Lübnan'dan” geldiğini iddia ettiği işgal altındaki Golan Tepeleri'ne yönelik son saldırının, işgalci İsrail ile Hizbullah arasında geniş çaplı bir savaşa dönüşebileceğine dair ciddi “endişelerini” dile getirdi.

Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili, bu olayın yönetimin son on aydır “korktuğu ve kaçınmaya çalıştığı” şeyi hızlandırabileceğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü saldırıyı “korkunç” olarak niteleyerek kınadı.

Sözcü, “Kalplerimiz bugün sevdiklerini kaybedenlerin aileleriyle birlikte ve yaralananların bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz,” diye ekledi.

Sözcü şöyle devam etti: “İsrail, bugün tüm dünyanın gördüğü gibi güvenliğine yönelik ciddi tehditlerle karşı karşıya kalmaya devam etmektedir ve ABD, Mavi Hat boyunca yaşanan bu korkunç saldırıların sona erdirilmesine yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir.

Lübnan Hizbullah'ı da dahil olmak üzere İran destekli tüm terörist gruplara karşı İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz ve tereddütsüzdür.”

Axios'un ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Hizbullah yetkilileri BM'ye İsrail işgali altındaki Suryiye'ye ait Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems köyünde yaşanan olayın İsrail'in önleme füzesinin futbol sahasına isabet etmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

Uzmanlarsa, Hizbullah’ın Birleşmiş Milletler'e saldırıyla ilgisi olmadığını bildirmesine rağmen ABD'nin iddiasında ısrarcı olmasının arkasında başka birtakım düşüncelerin olabileceğinin altını çiziyorlar.

BBC muhabiri Nefise Kuhnevard ‘X’ üzerinden yaptığı paylaşımda Dürzilerin yaşadığı Mecdel Şems'te yaşanan olaylarla ilgili pek çok soru işareti olduğunu vurguladı. Hizbullah olayın sorumluluğunu reddederken, İsrail ordusu Direniş hareketine yönelik suçlamalarını sürdürüyor.

Kuhnevard ayrıca, Hizbullah'ın son on aydaki saldırı modelinin öncelikle askeri hedefleri hedef aldığını belirtti. İsrail tarafındaki yerleşimcilerin mülklerine yapılan saldırılardan sonra bile Hizbullah'ın, hedef alınan yerlerin İsrail askerleri tarafından kullanıldığının altını çizdiğini söyledi.

Hizbullah, İsrail'in konuyla ilgili iddialarının aksine, işgal altındaki Suriye'nin Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems köyüne düzenlenen ölümcül saldırıyla herhangi bir ilgisi ve sorumluluğu olduğuna dair iddiaları tamamen reddetti.

İsrail medyasına göre de patlamaya, rotasından saparak bölgeyi vuran bir Demir Kubbe hava savunma füzesinin neden olmuş olabileceği belirtiliyor.

İsrail saldırının arkasında Hizbullah'ın olduğunda ısrar ediyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun danışmanlarından Dmitri Gendelman cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail işgalinin saldırıdan doğrudan Hizbullah'ı sorumlu tuttuğunu söyledi.

Gendelman, “Hizbullah tarafından atılan bir roket Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems kasabasında bir oyun parkında oynayan çocuklara isabet etti. Şu ana kadar dokuz İsrailli çocuk ve genç hayatını kaybetti, 30'dan fazla kişi de yaralandı... Lübnan ve İran'ın rehberliğinde hareket eden terör örgütü Hizbullah bu saldırıdan ve sonuçlarından sorumludur,” dedi.

Buna karşılık İsrail işgali harekete geçme sözü verdi. Gendelman, “İsrail buna karşılık olarak sert önlemler alma niyetinde,” diye ekledi.

İsrail işgal güçleri de Hizbullah'a yönelik suçlamalarda ısrar ederek, “durum değerlendirmelerinin” roket fırlatmanın Direniş hareketi tarafından gerçekleştirildiğini “doğruladığını” iddia etti.

 



Makaleler

Güncel