Sürgünden şehitliğe

img
Sürgünden şehitliğe YDH

Öğrenci aktivizminden Hamas'ın siyasi büro başkanlığına kadar örnek bir direniş modeli sunan İsmail Heniye şehit edildi ve Filistin için her şeyini feda eden liderler listesine katıldı.




YDH- El-Meyadin haber kanalı, Hamas Direniş Hareketi'nin Çarşamba günü, siyasi büro başkanı ve lideri İsmail Heniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği yeri hedef alan “hain bir Siyonist saldırı” ve suikast sonucu şehit edilmesinin yasını tuttuğunu aktarıyor.

Heniye, İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Pizişkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere ülkede bulunuyordu. 

İsmail Heniye'nin Direniş yolculuğu

İsmail Heniye 23 Mayıs 1963'te Gazze'deki eş-Şati mülteci kampında doğdu.

1948 Nakba'sı sırasında ailesi Askalan'dan sürülmüştü. 

İslam Üniversitesi Arap Edebiyatı bölümünden 1987 yılında mezun olduktan sonra 2009 yılında mezun olduğu üniversiteden doktorasını aldı.

Siyasi hak savunuculuğu

Heniye'nin siyasi mücadelesi, Hamas Direniş hareketinin doğduğu Gazze Şeridi'ndeki Müslüman Kardeşler'in öğrenci kolu olan İslami Blok içinde başladı. 

1983-1984 yılları arasında üniversitesinin öğrenci konseyinin bir üyesiydi ve ertesi yıl konseyin başkanlığını yaptı. 

İsmail Heniye 1989 yılında İsrail işgal güçleri tarafından üç yıllığına tutuklandı ve ardından bir grup Hamas lideriyle birlikte Lübnan-Filistin sınırındaki Merc el-Zuhur kasabasına sürgüne gönderildi. 

Heniye bir yıllık sürgünün ardından Gazze'ye döndü ve İslam Üniversitesi'ne dekan olarak atandı. 

1997'de Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in İsrail tutukluluğundan serbest bırakılmasının ardından onun bürosunun başına getirildi.

Daha sonra, önceki lider Dr. Abdülaziz el-Rantisi'nin 2004 yılında şehit edilmesinin ardından Gazze'deki hareketin lideri olarak seçildi. 

Aralık 2005'te, 2006'daki ikinci Filistin yasama seçimlerini oy çoğunluğuyla kazanan “Değişim ve Reform” listesine başkanlık etti.

Kısa bir süre sonra, 16 Şubat 2006'da Filistin'de başbakanlık görevini devralmak üzere aday gösterildi ve aynı ayın 20'sinde resmen göreve başladı. 

Mayıs 2017'de Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı oldu. 

İsmail Heniye birçok siyasi suikast girişiminin hedefi oldu; en son 2003 yılında İsrail işgali, el-Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirilen bir şehit operasyonunun ardından bir grup Direniş liderine karşı hava saldırısı düzenledi. 

Aksa Tufanı Operasyonu

Hamas 7 Ekim'de Aksa Tufanı Operasyonu'nu başlattığında, neşeli bir Heniye vardı; hareketin birkaç lideriyle birlikte Doha'daki ofisinden yayınlanan bir videoda görünüyordu.

Hamas'ın askeri kanadı Şehit İzzeddin el-Kassam'ın savaşçılarının İsrail askeri araçlarını ele geçirdiği haberlerini takip eden Heniye, “bu zafer için Allah'a şükretmek” üzere dua etti. 

10 Nisan'da Heniye'nin üç oğlu ve birkaç torununun da aralarında bulunduğu altı aile üyesi, Ramazan Bayramı dolayısıyla Şati mülteci kampında dolaşmak ve kamp sakinleriyle bayramlaşmak üzere bindikleri arabalarına düzenlenen İsrail hava saldırısında öldürüldü. 

24 Haziran'da, aralarında kız kardeşinin de bulunduğu 10 aile üyesi, Şati mülteci kampındaki evlerini kasıtlı olarak hedef alan bir İsrail saldırısında öldürüldü. 

Şehadetlerinin ardından Heniye, “Ailemden 60'a yakın kişi şehit olarak yatıyor, tıpkı Filistin'in çocukları gibi, onların da bir farkı yok” dedi.

İşgalciler, Direniş liderlerinin oğullarını hedef almanın Filistin halkının iradesini kıracağını düşünüyordu.

'Zafer ilan ediyoruz'

Heniye, aile üyeleri “İsrail” tarafından öldürüldüğünde “Oğullarımın ve torunlarımın kanı Filistin halkının çocuklarınınkinden daha değerli değil” demiş ve onların şehadeti üzerine kendisine cömertçe bahşedilen “onur” için Allah'a şükretmişti. 

Şehit lider, 2014 yılında yaptığı bir konuşmada Gazze Şeridi'nde devam eden kuşatmaya ateş püskürmüştü:

“Biz, siz bize kuşatma ilan ederseniz zafer ilan edecek bir halkız. Eğer Gazze'nin ve halkının iradesini kırmak istiyorsanız, bilin ki biz sadece Allah'ın önünde diz çökeriz. Filistin'in içindeki ve dışındaki her karar verici halkımızın mesajını anlamalıdır: Bizler, düşmanlarımızın yaşama değer verdiği gibi ölüme değer veren, başkalarının siyasi makamlara değer verdiği gibi liderlerimizin yolunda şehit olmaya değer veren bir halkız. İstediğiniz tüm makamları alın ve bize halkımızı verin.” 
 

 



Makaleler

Güncel