Hamas intikam sözü verdi

img
Hamas intikam sözü verdi YDH

Gazze merkezli Filistin direniş hareketi Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin ardından intikam alma sözü verdi.




YDH- İran televizyonu Press TV, Filistinli Direniş grubu Hamas'ın Çarşamba günü yaptığı açıklamada Heniye'nin “hain bir Siyonist baskın sonucu hayatını kaybettiği” belirttiğini aktarıyor. 

Hamas, açıklamasında “İslami Direniş Hareketi Hamas, büyük Filistin halkının, Arap ve İslam ulusunun ve dünyanın tüm özgür insanlarının evlatlarının yasını tutuyor” dedi.

Hamas'ın siyasi büro üyesi Musa Ebu Marzuk suikastı “korkakça bir eylem” olarak kınadı ve bunun cevapsız kalmayacağını söyledi.

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Sami Ebu Zuhri de suikasta tepki göstererek, “İşgal altındaki kutsal şehir Kudüs'ü kurtarmak için açık bir savaş yürütüyoruz ve her türlü bedeli ödemeye hazırız” dedi.

Diğer Filistinli gruplar da kınama ve taziye korosuna katılırken, işgalci varlığa suikastın bedelini ödetme sözü verdi.

'Heniye Filistin davası için en büyük fedakarlığı yaptı'

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) uluslararası ilişkiler sorumlusu Mahir el Taher, Heniye'yi Filistin davasının gerçekleşmesi için en büyük fedakârlığı yapan bir lider olarak selamladı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü oluşturan grupların ikinci en büyüğüdür.

FHK “İsrail düşmanı tüm kırmızı çizgileri aşıyor ve “yüzleşmeye tamamen hazır” olan tüm Direniş Ekseni ile kapsamlı bir savaşa doğru ilerliyor” dedi. 

Filistinli yetkili, “Düşman Heniye'ye suikast düzenleyerek ve İran'ın egemenliğine saldırarak işlediği günahtan pişman olacak” uyarısında bulundu.

Rejimin “Amerikan koruması olmadan” bu vahşeti gerçekleştiremeyeceğini kaydeden yetkili, Tel Aviv'e en büyük müttefiki ABD tarafından sağlanan kayıtsız şartsız desteğe atıfta bulundu.

Hamas'ın Gazze merkezli diğer direniş hareketi İslami Cihad, “direnişin sembolünü” hedef alan “günahkâr suikastı” kınadı.

Ancak hareket, bu vahşetin Filistin halkını direniş yolunda kalmaktan ve rejimin “tüm sınırları aşan” suçlarına son verme çabalarını sürdürmekten alıkoymayacağını belirtti.

“Gaspçı varlığa karşı direnişte Hamas hareketindeki kardeşlerimizle birlik içinde olduğumuzu teyit ediyoruz.”

İslami Cihad'ın Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi de Heniye'nin öldürülmesini Filistin ulusu için “büyük bir kayıp” olarak nitelendirdi, ancak İsrail'in liderlerini ortadan kaldırarak direnişi yenebileceğini düşünmesinin “tamamen yanlış” olduğunu vurguladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da kınamaları yineleyerek suikastları “korkakça bir eylem” ve “tehlikeli bir gelişme” olarak niteledi.

Bu arada çeşitli Filistinli gruplar suikastı kınamak için işgal altındaki Filistin topraklarında geniş çaplı protesto gösterileri ve genel grev çağrısında bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas liderinin Tahran'daki konutunu hedef alan suikastta Heniye'nin korumalarından birinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Heniye, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunuyordu.

Bu gelişme, Hamas'ın İsrail rejiminin devam eden soykırım savaşına karşı Gazze'yi savunmak için gösterdiği topyekûn çabalar ve hareketin acımasız askeri saldırıyı sona erdirmek için bir ateşkes sağlamayı amaçlayan müzakerelere katılımı sırasında meydana geldi.



Makaleler

Güncel