Hizbullah, İsrail'in doğalgaz sondaj kulelerini yok ederse ne olur?

img
Hizbullah, İsrail'in doğalgaz sondaj kulelerini yok ederse ne olur? YDH

Lübnan sınırında savaşın başlaması halinde İsrail'in Akdeniz'deki doğalgaz sondaj kuleleri, direnişin hedefinde olacak.




YDH - Lübnan sınırında yeni bir savaşın başlaması olası senaryolar arasında yer alırken Hizbullah muhtemelen İsrail'in doğal gaz kulelerini hedef alacak.

Üç sondaj kulesinin de yok edildiği bir senaryo uç bir senaryo olsa da mümkün. Kömür açığın bir kısmını kapatabilir ama yeterli olmayacak.

Haaretz gazetesinde yer alan makaleye göre Hizbullah'ın Siyonist rejimin Akdeniz'deki doğalgaz kulelerini hedef alması ciddi kesintilere yol açabilir.

Siyonist varlık, elektriğinin neredeyse yüzde 70'ini doğalgazdan, geri kalanını ise güneş enerjisi ve kömürden elde ediyor. Üç sondaj kulesinin de (Kariş, Leviathan ve Tamar) yok edilmesi rejimin enerji arzını ciddi şekilde etkileyecek.

Kömür kısmen telafi edebilse de tüm ihtiyaçları karşılayamayacak. Dizele geçiş maliyetli ve türbinlerde aşınmanın artması ve yeterli envanterin tutulması gibi lojistik zorlukları beraberinde getiriyor.

Gazeteye göre topyekûn bir savaş durumunda, planlı elektrik kesintileri gerekli olacak. Doğalgaz şirketleri maddi zararlar için tazminat talep edebilir.

Kariş ve Tamar kuleleri, öncelikle iç pazara hizmet veriyor. Leviathan, Ürdün ve Mısır'a gaz ihraç ediyor ancak acil durumlarda yurt içine tedarikte bulunabilir.

Operasyonel sondaj kulelerinde meydana gelebilecek hasarın onarımı yıllar alabilir. Savunma için 3 milyar şekelin üzerinde yatırım yapılmıştı, ancak tam koruma mümkün değil.

Özellikle yaz aylarındaki yüksek günlük elektrik tüketimi, doğalgaz olmadan önemli açıklara yol açacak. Kömür santralleri 4,85 gigawatt'a kadar elektrik üretebilir, ancak yine de önemli bir eksiklik olacak.

Büyük enerji tüketicileri için gönüllü tüketim azaltma programları yardımcı olabilir ancak sınırlı. Gazeteye göre uzun süreli dizel kullanımı mali açıdan sürdürülebilir değil.

Diğer yandan dizele geçiş elektrik fiyatlarını yaklaşık yüzde 5 oranında artıracak. Mısır'daki boru hattı sorunları nedeniyle geçmişte dizele geçişin rejime maliyeti 15 milyar şekel olmuştu.

Güney İsrail'de bir gaz depolama tesisi planları henüz pilot aşamasında ve kayda değer yatırım ve zaman gerektiriyor.

Diğer yandan sondaj kulelerinin yok edilmesi gaz şirketleri ve devlet için büyük mali kayıplara yol açabilir. Tamar'ınki gibi önceki kesintiler ciddi gelir kayıplarına yol açmıştı.

İsrail Enerji Bakanlığı tedarik zincirindeki aksaklıkları hafifletmek için alternatif yakıtlar, stratejik stoklar ve yedek ekipman gibi önlemler aldı.

Ancak rejimin enerji sektörünün böyle bir senaryodaki genel dayanıklılığı belirsizliğini koruyor.



Makaleler

Güncel