İsrail, Heniye suikastında casus yazılım kullandı

img
İsrail, Heniye suikastında casus yazılım kullandı YDH

İsrail'in bir WhatsApp mesajı aracılığıyla Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'nin telefonuna casus yazılı yerleştirdiği öğrenildi.




YDH - Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'ye yönelik suikastın yankıları sürerken, Siyonist rejim söz konusu suçu işlerken casus yazılıma başvurduğu öğrenildi.

Lübnanlı gazeteci Eliya Magnier'in aktardığına göre İsrail, bir WhatsApp mesajı aracılığıyla Heniye'nin telefonuna casus yazılı yerleştirdi.

Yazılım, Heniye'nin kaldığı yerine tam olarak tespit edilmesini sağladı. Daha sonra Heniye, oğluyla yaptığı ve yerinin tespit edildiği bir konuşmanın ardından suikasta uğradı.

Söz konusu casus yazılımın İsrailli siber istihbarat firması NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus yazılımına benzediği düşünülüyor.

Pegasus, akıllı telefonlara sızarak operatörün mesajlara, fotoğraflara ve konum verilerine erişmesine ve hatta kullanıcının bilgisi olmadan telefonun kamerasını ve mikrofonunu kontrol etmesine olanak tanıyor.

Böylesine gelişmiş bir teknoloji gerçek zamanlı gözetleme ve hassas hedefleme imkanı sunarak istihbarat operasyonları için paha biçilmez bir araç haline geliyor.

Bu casus yazılımın başarılı bir şekilde kullanılması, modern çatışmalarda kullanılan siber savaş taktiklerini vurguluyor ve dijital araçların istihbarat toplama ve hedefe yönelik saldırıları gerçekleştirmede nasıl giderek daha önemli hale geldiğini gösteriyor.

Heniye suikastı, bu yöntemlerin etkinliğini ve devlet aktörlerinin algılanan tehditleri etkisiz hale getirmek için ne kadar ileri gidebileceklerinin altını çiziyor.

Bu olay aynı zamanda mahremiyet ve bu tür güçlü gözetleme araçlarının yas adışı faaliyetler ve suikastlar için kötüye kullanılma potansiyeli konusunda önemli endişeleri de beraberinde getiriyor.



Makaleler

Güncel