''Hizbullah'ın yanıtı kesin ve belirleyici olacak''

img
''Hizbullah'ın yanıtı kesin ve belirleyici olacak'' YDH

Savaşın başlangıcından bu yana İsrail Ortadoğu'daki tüm direniş gruplarıyla ilgili planlarında başarısız oldu ve rakiplerini her sınamaya kalkıştığında aldığı yanıt gürültülü ve kararlı oldu.




YDH- Palestine Chronicle'da yayımlanan bir analize göre, İsrail'in Beyrut'u bombalamasına Hizbullah'ın vereceği yanıtın iki ana nedenden ötürü hızlı ve kararlı olması bekleniyor. 

Birincisi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve aşırı sağcı bakanlarının Arap direnişine karşı herhangi bir zaferi desteklemesini engellemek.

İkincisi, İsrail hükümeti ve ordusu Pazar günü Mecdel Şems kasabasının bombalanması nedeniyle Hizbullah'a karşı 'misilleme'den bahsediyor.

Hizbullah, Mecdel Şems'i bombalamadığı için İsrail'in Beyrut'u bombalamasını bir misilleme eylemi olarak görmüyor.

Hizbullah İsrail saldırısını açık bir saldırı olarak görüyor ve bu da onu herhangi bir 'angajman kuralına' bağlı kalmaktan muaf tutuyor.

İsrail saldırısına karşılık vermemek, Hizbullah ile İsrail arasındaki ilişkiyi yöneten dinamiklerin değişmesi anlamına gelecektir.

İsrail Hizbullah'tan bir yanıt bekliyor ve bu yanıtın belirleyici olması muhtemel. 

Wall Street Journal başta olmak üzere ABD medyası, İsrail güvenlik kaynaklarına atıfta bulunarak İsrail'in Hizbullah'tan bir karşılık beklediğini yazdı. 

İsrail Orta Doğu'daki tüm direniş gruplarıyla ilişkilerini değiştirmeyi başaramadı ve rakiplerini her sınamaya çalıştığında aldığı yanıt yüksek ve kararlı oldu.

İsrail'in Ortadoğu'daki düşmanları, İsrail'in kendilerini suikastlar ve sivil altyapıya saldırılarla kışkırttığında bunu belirli siyasi nedenlerle yaptığını deneyimleriyle öğrendi.

Hizbullah'ın tepkisi muhtemelen hızlı oldu çünkü hedef alındığı iddia edilen Hizbullah lideri Fuad Şukur, grubun genelkurmay başkanına eşdeğer, muhtemelen hareketin ikinci ya da üçüncü komutanıdır.

İsrail'in eyleminin amacı Hizbullah'ı küçük düşürmek ve karşılık vermeye zorlamaktı.

İsrail'in Lübnan'a karşı geniş çaplı bir savaş istemediği açık ancak İsrail'in Gazze'deki yenilgisini unutmak, bölünmüş ordusunu, siyasi partilerini ve toplumunu birleştirmek ve Washington'u istemediği bölgesel bir savaşa sürüklemek için Lübnan'da sınırlı bir tırmanış arayışında olması da mümkün.

İsrail neden Hizbullah'ın karşılık vermesini istiyor?

İsrail'in Lübnan'a karşı tam bir savaş istemediği açık.

On aydır Gazze'deki Filistin Direnişini yenemedi, ordusu zayıfladı, tükendi ve tarihinde hiç görülmemiş kayıplar verdi.

Hizbullah ile topyekûn bir savaş İsrail için felaket olur. 

Ancak İsrail'in Gazze'deki yenilgisini unutturmak, bölünmüş ordusunu, siyasi partilerini ve toplumunu birleştirmek ve Washington'u istemediği bölgesel bir savaşa sürüklemek için Lübnan'da sınırlı bir tırmanış arayışında olması da mümkün.

İsrail bunu yaparak çok riskli bir oyun oynuyor çünkü sınırlı savaşı, Hizbullah ve Lübnan'daki müttefiklerinin tamamen hazırlıklı olduğu topyekûn bir çatışmaya dönüşebilir.

Ayrıca İsrail şu anda 20 Temmuz'da Yemen'in kuzeyindeki Hudeyde limanına düzenlenen saldırıya Yemen'in vereceği yanıtı bekliyor.

Ensarullah da kararlı bir yanıt sözü verdi.