Beklenen bölgesel savaş başladı mı?

img
Beklenen bölgesel savaş başladı mı? YDH

Financial Times gazetesi, Orta Doğu’da beklenen bölgesel savaşın, İsrail’in Lübnan'a yönelik son saldırı ve İsmail Haniye suikastı ile başlamış olabileceğini vurguladı.




YDH- Merkezi Londra’da bulunan Financial Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, hem Lübnan hem de İran'da gerçekleştirilen son saldırıların ardından, İsrail’in Ortadoğu'yu bölgesel bir savaşa sürüklemiş olabileceği uyarısı yapıldı.

İsrail işgal güçleri dün akşam Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney banliyösünde sivillerin yoğun olduğu bir yere hava saldırısı düzenledi. İlk yapılan açıklamalarda saldırıda ikisi çocuk üç kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Fakat bugün Hizbullah tarafından son dakika yapılan bir açıklamada ise üst düzey komutanlarından Fuad Şukur’un da hayatını kaybettiği duyuruldu.

Sonraki birkaç saat içinde ise Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’nin, İran'ın başkenti Tahran’da düzenlenen bir hava saldırısında şehit olduğu haberi geldi. İsrail suikastın sorumluluğunu üstlenmedi.

Financial Times'a göre bu saldırılar, Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu'nun “düşmanlarına bir uyarısı” ve “muhalif yerleşimcilere, aylarca süren siyasi kargaşa ve istifa çağrılarını gözden geçirmeleri için bir güvenceydi.”

İlgili makalede yer alan değerlendirmede “Netanyahu, bu saldırıların, Ortadoğu'da bölgesel bir savaşı ateşleyebilecek bir kibrit çöpü olabileceğinin farkında değil” yorumuna yer verildi.

Makaleye göre, bölge şimdi Hizbullah, İran ve Direniş Ekseni'nin saldırılara ve Heniye'nin intikamını almak için vereceği cevabı bekleyecek.  

Ayrıca, İran’ın nisan ayındaki Gerçek Vaat Operasyonu’nda olduğu gibi, İsrail’i doğrudan hedef alabileceği ve Hizbullah’ın saldırılarını yoğunlaştırabileceği belirtildi.

Öte yandan FT’nin köşe yazarı, Lübnan'da İsrail ile Hizbullah arasında tam kapsamlı bir savaş olması durumunda İran’ın, Suriye, Yemen ve Irak'taki Direniş gruplarını seferber edeceği öngörüsünde bulundu.

Uzmanlar bu durumun, Direniş Ekseninin İsrail hava savunmasını alt edeceği ve onu savunmasız bırakacağı anlamına geliyor. İran’ın işgal altındaki topraklara 400 füze ve insansız hava aracı fırlattığı ve Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin fark edilmeden Tel Aviv'e sızdığı saldırılarla bu senaryonun doğru olduğu kanıtlandı.

Financial Times’ta yer alan yazının başka bir bölümünde, ABD’nin, İsrail’e ve onun savunmasına “kaya gibi sağlam” destek sözü verdiği ve bunun, Washington’ı bölgede daha derin bir savaşa sürükleyebileceği belirtildi. Bunun bir sonucu olarak da Irak ve Suriye'deki ABD askeri üsleri ve Kızıldeniz'deki varlıklarının ana hedef olabileceği kaydedildi.

FT’ye göre, tansiyonu düşürme çabaları, Gazze'de ateşkes için arabuluculuk görüşmelerine en önemli katkıyı yapan İsmail Heniye'nin suikasta uğramasıyla suya düştü. FT, bu gelişmeyi bölgede katlanarak büyüyen tırmanışın "kâbus senaryosu" olarak nitelendirdi.



Makaleler

Güncel