Kahire'deki esir takası müzakereleri çıkmaza girdi

img
Kahire'deki esir takası müzakereleri çıkmaza girdi YDH

Kahire'de devam eden esir takası müzakereleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yeni talepleri nedeniyle çıkmaza girdi.




YDH - Axios'un iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşması için yapılan yeni tur müzakereler tıkandı.

Üst düzey İsrailli heyete Mossad ve Şin Bet istihbarat teşkilatlarının başkanları David Barnea ve Ronen Bar öncülük ediyordu.

İsrailli heyet ile Mısırlı yetkililer arasında 3 Ağustos'ta Kahire'de yapılan görüşmelerin ardından, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yeni talepleri nedeniyle savaşın sona ermekten uzak olduğu anlaşıldı.

Kaynaklar, Filistin direnişinin Netanyahu'nun Gazze'nin güneyinden kuzeye silah transferini engelleyecek uluslararası bir mekanizma kurulmasını da içeren yeni koşullarını reddetmesi nedeniyle görüşmelerde bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

İsrailli yetkililer, bu ve diğer yeni taleplerin bir anlaşmayı imkansız hale getirdiğini kaydetti.

Kaynaklara göre Netanyahu, heyeti sadece müzakere görüntüsü yaratmak ve ABD Başkanı Joe Biden'ın baskısını hafifletmek için göndermiş olabilir.

Diğer yandan Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada Netanyahu'nun plana hiçbir şey eklemediği ve Siyonist rejimin 'temel güvenlik koşullarına bağlı kalmaya devam ettiği' iddia edildi.

Geçen hafta Biden, Netanyahu'ya Filistin direnişi ile bir anlaşma yapması ve Gazze'de ateşkesi nihayete erdirmesi çağrısında bulunmuştu.

Biden, cuma günü de Hamas lideri İsmail Heniye'yi hedef alan suikastın Gazze'deki ateşkesi akamete uğrattığını kaydetmişti.



Makaleler

Güncel