ABD'den İsrail'e 'anlaşma olmazsa savaşa devam et' sinyali

img
ABD'den İsrail'e 'anlaşma olmazsa savaşa devam et' sinyali YDH

Biden yönetimi, esir takası anlaşmasının ikinci aşamada ilerleme kaydedilmemesi halinde İsrail'in Gazze'de savaşa devam etmesine izin verdi.




YDH - İsrail Başbakanı Netanyahu, ikinci aşamada ilerleme kaydedilmemesi halinde esir takası  anlaşmasının ilk aşaması tamamlandıktan sonra İsrail'in Gazze'de savaşına devam edebileceğine dair ABD'den bir taahhüt beklediğini söyledi.

Geçen hafta Netanyahu'nun güvenlik kurumlarının yöneticileriyle yaptığı toplantıya katılan bir yetkili, Yedioth Ahronoth gazetesine verdiği demeçte, Washington'un taahhüt mektubu göndermeyi kabul ettiğini, ancak bunun ateşkes ve esir takası anlaşmasının imzalanmasından sonra gerçekleşeceğini belirtti.

Söz konusu görüşme, Siyonist rejimin tüm güvenlik kademelerinin başbakana duyduğu büyük güvensizliği ve başbakanın da onlara duyduğu güvensizliği ortaya koydu. 

Güvenlik yetkilileri, Netanyahu'nun anlaşmanın ikinci aşamasında Filistin direnişinin silahsızlandırılmasını ve liderlerinin Gazze'den çıkarılmasını talep edeceğini, bu taleplerin reddedileceğini ve esirlerin çoğunun geri alınamayacağını düşünüyor. 

ABD'nin mektubu Netanyahu'nun geçen ay Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile yaptığı görüşmede ele alındı.

Netanyahu yetkililere bir anlaşmaya varmayı ertelediğini, zira mektubu İsrail kamuoyuna sunmak istediğini söyledi, fakat sürpriz bir şekilde odadaki bir kişi Washington'un söz konusu teminatı halihazırda kabul ettiğini ve taslakların değiş tokuş edildiğini belirtti.

Bununla beraber Netanyahu anlaşmayı imzaladıktan sonra bir mektup iletilecek zira Netanyahu'ya karşı Washington'da da bir güvensizlik söz konusu. 

Yetkililer Netanyahu'ya mevcut rehine anlaşması önerisini bir fırsat olarak değerlendirdiklerini, kendisinin ise bunu bir tehdit olarak gördüğünü dile getirdi.

Gazeteye konuşan bir yetkili, "Esir takası anlaşması sadece birinci dereceden insani bir mesele değil, aynı zamanda bölgesel istikrarın kilidini açabilecek ve bizi ileriye taşıyabilecek bir anlaşma. Netanyahu her zamanki gibi Hamas'a baskı yapmak yerine basında eleştirildiğinden şikâyet ederek karşılık verdi," ifadesini kullandı.

Üst düzey kaynaklar Netanyahu'nun güvenlik yetkililerini anlaşma için yürütülen müzakerelerde yeterince güçlü bir duruş sergilememekle suçlarken 'zayıf' ifadesini kullandığını doğrulamadı.

Netanyahu'nun iç istihbarat teşkilatı Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın yüzüne ya da Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye böyle şeyler söylemeye cesaret edip etmeyeceği şüpheli.

Ayrıca kaynaklar Biden ile yapılan gergin toplantının ve İsrail güvenlik kurumlarının başkanlarıyla yapılan daha da gergin toplantının işe yaramış olabileceğini iddia etti.

Netanyahu, müzakere heyetine hafta sonu Kahire'deki arabuluculara gerçekten olumlu yanıtlar vermeleri talimatını verdi.

Bunlar daha fazla manevra alanı sağlıyor ve bir atılım yakın olabilir ve arabulucular direnişin yanıtını bekliyor. Konuya aşina bir kaynak, "Netanyahu baskı görmedikçe harekete geçmez," diye ekledi.



Makaleler

Güncel