Haaretz: İran'ın bir sonraki saldırısı öncekinden daha ağır olacak

img
Haaretz: İran'ın bir sonraki saldırısı öncekinden daha ağır olacak YDH

Haaretz gazetesi, ABD ve İsrail'in İran'ın bir sonraki misillemesinin saldırılarının kontrolsüz bir şekilde yayılmasından endişeli olduğunu yazdı.




YDH - Haaretz gazetesi yazarı Amos Harel, Siyonist rejimin Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye ve Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şukur'u hedef alan suikastlarının ardından Tahran'dan gelecek muhtemel karşılığı ele aldı.

Harel, son makalesinde, "ABD, İran ve Hizbullah'ın son suikastlara misilleme yapması halinde İsrail'e destek sözü verdi. Başkan Joe Biden, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya beklenen füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı savunmada yardım konusunda güvence verdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan General Michael Kurilla'nın İsrail'deki hazırlıkları koordine etmesi ile Orta Doğu'daki ABD kuvvetleri artıyor," anımsatmasını yaptı

Rejim ordusunun İsrail'in kuzey ve orta kesimlerindeki askeri ve savunma tesislerini hedef alan saldırıların yakın zamanda gerçekleşmesini bekledikleri kaydedilen makalede, "Topyekûn bir bölgesel savaş beklenmese de, artan misilleme saldırılarının kontrolsüz bir şekilde yayılabileceğinden endişe ediliyor," denildi.

Makalede, "İsrail'in tepkisi İran'ın saldırısının şiddetine bağlı olacaktır. Ciddi yıkım ve kayıplar İsrail'in güçlü bir misilleme yapmasına neden olacaktır. Daha önceki çatışmalarda İsrail, İran'ın nükleer savunması için hayati önem taşıyan S-300 bataryası gibi belirli İran savunma tesislerini hedef almıştı," ifadelerine yer verildi.

Makalede, bunun savaşın başlamasından bu yana İsrail'i desteklemek üzere ABD'nin üçüncü seferberliği olduğu, geçtiğimiz ekim ve nisan aylarında da önemli askeri konuşlandırmalar gerçekleştirildiği vurgulandı.

Harel, "Biden, üst düzey Hamas ve Hizbullah yetkililerine dönük son suikastlarla bölgesel gerilimin tırmanmasından Netanyahu'yu sorumlu tutmasına rağmen ABD'nin desteğini yineledi. Biden'ın İsrail'e verdiği destek, İran'a ABD ile doğrudan bir çatışmaya girmekten kaçınması için bir uyarı niteliği taşıyor," değerlendirmesini yaptı.

Makalede şöyle devam edildi: "Biden ayrıca esir takası anlaşmasına varılmasındaki gecikmeler nedeniyle Netanyahu'ya karşı hayal kırıklığı yaşıyor ve Netanyahu'yu kandırmakla ve çözüme ilgi göstermemekle suçluyor. Netanyahu, hakkındaki dava devam ederken siyasi hayatta kalma arayışında, İsrail'in stratejik bölgeler üzerindeki kontrolünü sürdürmekte ısrar ederken, üst düzey savunma yetkilileri kalan rehineleri kurtarmak için uzlaşmayı savunuyor."

Bunun yanı sıra. Harel, "On aya yaklaşan savaş, hem askeri çatışmaları hem de Netanyahu'nun iktidarını koruma çabalarını içeriyor ve hem savunma teşkilatı hem de ABD yönetimi ile anlaşmazlıklara neden oluyor," diye ekledi.



Makaleler

Güncel