Savaş, Lübnan sınırındaki ormanları yok ediyor

img
Savaş, Lübnan sınırındaki ormanları yok ediyor YDH

Çatışmaların başlamasından bu yana sınırın hem İsrail hem de Lübnan tarafında 210 bin dönüm arazi yandı.




YDH - 7 Ekim'den sonra Siyonist rejimin Gazze'ye dönük harekatıyla beraber başlayan Hizbullah'ın operasyonları ve İsrail ordusunun uçaksavar kullanımı nedeniyle oluşan zayiat, İsrail'in tarihindeki en büyük iki yangınının toplamından üç kat daha büyük.

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre Güney Golan Tepeleri ve Biriya Ormanı gibi yerlerde yanmış hayvan bedenleri ve tahrip olmuş manzaralar yangınların yoğunluğunu gözler önüne seriyor.

Füze ve roketlerin neden olduğu bu yangınlar sınırın her iki tarafını da harap etti.

Uydu görüntüleri ve yetkililerin tahminlerine göre sınırın İsrail tarafında 150 bin, Lübnan tarafında ise 60 bin dönüm arazi yandı.

Lübnan'da sınıra yakın bölgelerde çıkan yangınlar, İsrail ordusunun Hizbullah'ın siper olarak kullandığı bitki örtüsünü temizlemeye yönelik çabalarından kaynaklanıyor.

Ayrıca rejimin uygulamalarının hayvanlara, mülklere ve araziye verdiği zarar uzaydan görülebiliyor.

Yangınlar, nükleer silah barındırdığından şüphelenilen çok gizli bir İsrail askeri üssüne bile yaklaştı.

Sosyal medyada yayılan videoda İsrailli askerlerin Lübnan'da Hizbullah'ın müstahkem mevkilerini hedef alan yangınlar çıkarmak için ortaçağdan kalma silahlar kullandığı görülüyordu.

BM Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi yangına neden olan silahların kullanımını kısıtlıyor, fakat İsrail sadece bu silahlarla ilgili olmayan kısımlara bağlı kalıyor.

Rejim ordusu, yangın çıkarmak için toplar, insansız hava araçları, bombalar ve el yapımı cihazlar kullanarak uluslararası hukuka uyduğunu iddia ediyor.

Fosfor içeren 'beyaz duman' mermileri rejim ordusu tarafından düşman görüşünü engellemek ve tahliyelere yardımcı olmak için sıklıkla kullanılıyor.

Söz konusu mühimmat, dolaylı olarak yangınlara neden olabilir, fakat rejim ordusu bunun birincil amaçları olmadığını iddia ediyor.

Mayıs ayından bu yana yangınlar kuzey İsrail'in peyzajını yeniden şekillendirdi.

Ekolojist Eli Haviv, Haaretz'e verdiği demeçte Celile ve Golan Tepeleri'nde yanan arazinin yüzde 83'ünün çalılık ve alçak bitki örtüsü olduğunu ve bunların hızla iyileşmesi gerektiğini tespit etti.



Makaleler

Güncel