İsrail rejimi savunma bütçesinde anlaşamıyor

img
İsrail rejimi savunma bütçesinde anlaşamıyor YDH

Gazze savaşı nedeniyle ekonomisi darboğazda olan İsrail'de hükümet, savunma bütçesinde mutabık kalamıyor.




YDH - İsrail'in savunma bütçesinin gözden geçirilmesinden sorumlu komite, yaklaşan sekiz haftalık son tarih ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki ihtilaflar devam ederken pazar günü ilk kez toplandı.

Israel Hayom gazetesinin haberine göre komite, büyük askeri alımlarla ilgili anlaşmazlıklara dair ön bulgular elde etmekle görevlendirildi.

Maliye ve savunma Bakanları, özellikle savaş uçağı alımı konusunda komitenin çalışmalarının kapsamı konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

F-35 alımı komitede görüşülmezken, F-15 alımı inceleme altında ve bulguların 45 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Ayrıca Gallant, donanmaya ait bir projenin komitenin incelemesinden çıkarılmasını istiyor ki Smotrich bu hamlenin komitenin gerekli reformları önerme kabiliyetini zayıflatacağını iddia ediyor.

Savunma Bakanlığı, hizmet dışı bırakılan gemilerin yerini alacak savaş gemisi alımlarının hızlı bir şekilde onaylanması gerektiğini vurgulayarak, herhangi bir gecikmenin maliyetlerin artmasına neden olabileceğini ve donanmanın operasyonel hazırlığını etkileyebileceğini belirtti.

Komitenin ilk bulguları sunması için sadece sekiz hafta, nihai tavsiyeler için ise dört ay gibi bir süresi var.

Bu sıkı takvim, Siyonist rejimin savaş stratejilerini, gelecekteki zorlukları ve savunma kurumunun kapsamlı operasyonlarını değerlendirmek için geniş yetkilerine eşlik ediyor.

Savunma Bakanlığı başlangıçta dört yıllık bütçede 220 milyar şekel (yaklaşık 61 milyar dolar) artış talep etti. Fakat Smotrich, Gazze savaşının güvenlik stratejilerinin kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladığını savunuyor.

Smotrich, toplantı sonrasında şunları söyledi: "7 Ekim saldırıları savunma varsayımlarımızdaki derin kusurları ortaya çıkardı. Yeniden değerlendirmeli ve kontrolsüz fonlamaya devam etmemeliyiz. Bu komite geçmişteki hataları araştıracak ve İsrail için ileriye dönük güvenli bir yol tanımlayacaktır."

Komitenin vardığı sonuçlar İsrail'in savunma bütçesini ciddi ölçüde etkileyecek ve kalan para, muhtemel düzenlemelerle sağlık ve eğitim gibi alanlara ayrılacak.



Makaleler

Güncel