İsrail, İran'ın tutumunu gözden geçireceğini umuyor

img
İsrail, İran'ın tutumunu gözden geçireceğini umuyor YDH

İsrail basını, ABD'nin ciddi diplomatik baskısı karşısında İran'ın, İsrail'e saldırı planını gözden geçirebileceğinin umulduğunu bildirdi.




YDH- Times of Israel, 7 Ağustos günü öğleden sonra geçtiği haberde, ABD'nin askeri gücünü göstermesinin Tahran'ın saldırgan tutumunu hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 

Washington Post Salı günü, Beyaz Saray yetkililerinin, Biden yönetiminin saldırının zamanlaması konusundaki hayal kırıklığına rağmen, Heniye'nin geçen hafta Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın misillemesini hafifletebilecek diplomatik girişimlerin artırılması konusunda iyimser olduklarını vurguladı.

Son günlerde ABD, Batı'daki ve Orta Doğu'daki müttefikleriyle birlikte İran ve İsrail'e gerilimi düşürmeleri ve bölgenin topyekûn bir savaşa dönüşmesini engellemeleri için yoğun diplomatik girişimlerde bulundu.

Bu çabaları değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada Washington'un hem İsrail hem de İran'a çatışmanın tırmanmaması gerektiğini ilettiğini söyledi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong ve Savunma Bakanı Richard Marles ile yaptığı görüşmenin sonunda konuşan üst düzey diplomat, "Bölgedeki herkesin durumu değerlendirmesi, yanlış hesaplama riskini anlaması ve gerilimi tırmandıracak değil yatıştıracak kararlar alması aciliyet arz ediyor" dedi. 

Blinken "Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yoğun bir diplomasi yürüttük ve bu mesajı doğrudan İran'a ilettik. Bu mesajı doğrudan İsrail'e de ilettik." diye ekledi.

İran'ın saldırı riski hala yüksek olsa da Beyaz Saray yetkilileri Washington Post'a yaptıkları açıklamada Amerika'nın çabalarının sonuç vermeye başladığını ve İran'ın tutumunu yeniden gözden geçirme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler.

Post'a konuşan üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisine göre, Washington'un bölgedeki askeri güçlerini esnetme isteği de İran'ın iki kez düşünmesine neden olabilir: 

Yetkili "İran, ABD'nin çıkarlarımızı, ortaklarımızı ve halkımızı savunma konusunda tereddütsüz olduğunu net bir şekilde anlıyor." dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin son günlerde İsrail'in İran ve vekillerinin olası saldırılarından korunmasına yardımcı olmak ve ABD askerlerini korumak için ilave savaş uçaklarının konuşlandırılması da dahil olmak üzere ABD'nin atacağı askeri adımları açıkladı. 

Ayrıca USS Abraham Lincoln uçak gemisinin "bu ay içinde" bölgedeki USS Theodore Roosevelt'in yerini alacağını söyledi.

ABD'li bir yetkiliye göre, USS Theodore Roosevelt'ten yaklaşık bir düzine F/A-18 savaş uçağı ve bir E-2D Hawkeye gözetleme uçağı Pazartesi günü Umman Körfezi'nden Orta Doğu'daki bir askeri üsse uçtu.

Avustralyalı liderlerle görüşmesinin ardından Salı günü düzenlediği basın toplantısında Austin şunları söyledi: 

"Odaklandığım konu, birliklerimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yaptığımızdan emin olmak ve ayrıca çağrılmamız halinde İsrail'in savunmasına yardımcı olmak için iyi bir konumda olduğumuzdan emin olmak."

 



Makaleler

Güncel