Haberler İsrail'in Hamas'a karşı askeri operasyonlarını esir değişiminden sonra da sürdürmeyi planladığını gösteriyor; Likud'dan Amit Halevi ve Ariel Keller, Dini Siyonizm'den Zvi Sukkot ve Samaria Bölge Konseyi Başkanı Yossi Dagan'dan oluşan grubun tasarıyı bir sonraki Knesset oturumunun açılışında sunması bekleniyor.
YDH- The Cradle'a göre, İsrailli milletvekilleri ve yerleşim liderleri Gazze'den ayrılma yasasının yürürlükten kaldırılması için bir araya geldi.
İsrail Kanal 12'nin 8 Ağustos tarihli haberine göre Likud ve Dini Siyonizm partilerinin üyeleri, yerleşim liderleriyle birlikte, 2005 tarihli ayrılma yasasını iptal ederek Gazze'nin yeniden iskanını meşrulaştırmayı amaçlayan bir "sivil parlamento çalışma grubu" oluşturdu.
Bazı İsrailli yetkililer Gazze'de Yahudi yerleşimini teşvik etmek için Filistin şehirlerinin yıkılması ve sakinlerinin başka yerlere taşınması çağrısında bulundu.
İsrail ordusu Gazze'nin en az yüzde 26'sını kontrol ediyor ve üst düzey bir ordu subayının "uzun vadeli işgal stratejisi" olarak tanımladığı askeri üslerin genişletilmesi ve yolların asfaltlanması da dahil olmak üzere şeritte "süresiz" bir varlık kurmak için altyapı oluşturuyor.
Kanal 12'nin grup üyelerinden aktardığına göre, savaşın başında tasarıyı ilerletmek için bir girişimde bulunulmuştu, ancak Tasarı Bakanlar Komitesi'nde oylamaya sunulmamıştı.
Şimdi ise parlamenter-sivil çalışma grubu kuruldu ve tasarıya Knesset üyelerinden geniş destek toplamak için çalışmaya başladı.
2005 yılında onaylanan Gazze'den Ayrılma Yasası, şeritteki Gush Katif yerleşim bloğunun ve işgal altındaki Batı Şeria'daki dört Yahudi yerleşim ileri karakolunun sökülmesine yol açtı.
Mevcut savaştan önceki birkaç yıl boyunca, İsrail'deki Siyonist yerleşimciler Gazze'yi fethetmek, ayrılmayı tersine çevirmek ve Gush Katif'i yeniden inşa etmek için bir savaş çağrısında bulundu.
İsrail İstihbarat Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belgede Gazze'nin işgal edilmesi ve 2,3 milyon sakininin Mısır'ın Sina Yarımadası'na taşınması öneriliyordu.
Filistinlilere yönelik soykırımın üzerinden yaklaşık on ay geçmesine rağmen İsrail, Filistinli grupların temel taleplerinden biri olan Gazze'den askerlerini çekmeyi reddetmesiyle bağlantılı olarak ateşkese direnmeye devam ediyor.
Bu arada Körfez medyası Batılı yetkililerin çatışmaya ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, kalıcı barış ve esir takası anlaşmalarını da içeren kapsamlı bir çözüm önerdiklerini bildirdi.