İsrail, GPS sinyal bozucu cihazların kullanımını artırdı

img
İsrail, GPS sinyal bozucu cihazların kullanımını artırdı YDH

İsrail ordusunun, İran, Hizbullah ve müttefiklerinin hassas füze ve insansız hava araçları fırlatmasından korktuğu için Eilat bölgesinde, Ürdün sınırı boyunca ve Lübnan'ın kuzey sınırında GPS sinyal bozucu cihazların kullanımını artırdığı bildirildi.




YDH- İsrail basınında yer alan haberlere göre, Aksa Tufanı Operasyonu'nun başlamasından bu yana İsrail işgali tarafından sinyal bozucu cihazların kullanımı, İran, Hizbullah ve Direniş Ekseni'nin diğer üyelerinin olası hassas füze ve insansız hava aracı fırlatmalarına ilişkin endişeler nedeniyle Ürdün sınırındaki Eilat bölgesinde ve işgal altındaki Filistin ile Lübnan arasındaki kuzey sınırında arttı.

El-Meyadin’in İsrail haber sitesi Walla’ya dayandırdığı habere göre, İsrail işgal güçleri geçen hafta yukarıda belirtilen noktalarda GPS bozucu cihazların kullanımını yoğunlaştırdı.

Bu durumun bölge genelinde Waze, Google Maps ve Moovit gibi uygulamalara müdahale edilmesine yol açtığı belirtildi. Sinyal bozucu faaliyetlerdeki artışın Hizbullah, İran ve İsrail'i tehdit eden diğer gruplardan gelebilecek füze ve insansız hava aracı saldırıları korkusundan kaynaklandığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun iki hafta önce ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında, gerçek zamanlı uçuş verileri sağlayan FlightRadar24 web sitesinin İsrail Başbakanı'nın uçağı Wing of Zion'u yanlışlıkla Beyrut'a inmiş gibi göstermesi GPS sistemindeki aksamayı gözler önüne sermişti.

Geçtiğimiz hafta Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine İran'ın karşılık vereceği korkusuyla bölgede Waze, Google Maps ve Moovit uygulamalarında yeni kesintiler yaşandı. Bu uygulamalarda görüntülenen konumlar kullanıcıların gerçek konumlarıyla eşleşmedi; bunun yerine Tahran, İran veya Lübnan'a yerleştirildiler. 7 Ekim'den bu yana İsrail işgal güçleri, GPS navigasyon sistemlerine dayanan insansız hava araçları ve uçakların faaliyetlerini aksatmak amacıyla GPS sinyallerini aktif bir şekilde bozuyor.

Walla 7 Ekim sabahı Elektronik Harp Birimi komutanı ve İletişim Bölümü'ndeki Sınır Tugayı'nın lideri Albay Y.'nin üç sektörde kapsamlı bir seferberlik emri verdiğini açıkladı: Kuzey, Batı Şeria ve Gazze.

Söz konusu birimin, 7 Ekim cumartesi akşamına kadar, aralarında 80 yaşına kadar olanların da bulunduğu yedek askerlerinin %130'unun seferber olduğu iddia edildi.

Walla’ya göre, “son derece yetenekli askerlerden oluşan bu seçkin taktik birim, sınırdaki faaliyetlerini bozmak için düşman topraklarında faaliyet göstererek İsrail askeri güçlerinin hava, deniz ve karadaki operasyonlarının kesintisiz devam etmesini sağlamakla” görevli.

Önemine ve hızlı konuşlanma kabiliyetine rağmen bu Elektronik Harp Birimi’nin son zamanlarda, özellikle de Hizbullah'ın insansız hava araçlarını ister saldırı ister keşif görevlerinde olsun engelleyemedikten sonra önemli zorluklarla karşılaştığı belirtildi.