İsrail, Rusya ile zımni mutabakatını bozacak mı?

img
İsrail, Rusya ile zımni mutabakatını bozacak mı? YDH

Amerikan National Interest dergisi, Rusya ile İran arasındaki ittifakın güçlenmesinin İsrail'in Moskova ile askeri koordinasyonunu gözden geçirilmesine yol açacağını yazdı.




YDH - Siyonist rejimin Suriye'de Rusya ile uzun süredir devam eden askeri koordinasyonu, Gazze savaşıyla sekteye uğradı ve bu durum İsrail'in Ukrayna ihtilafındaki tutumu üzerinde ciddi etkilere yol açtı.

National Interest dergisinde yer alan makalede, "Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya girmesinden bu yana İsrail, diğer Batılı ülkelere kıyasla daha itidalli bir yaklaşım sergiledi.

Pek çok ülke Ukrayna'ya yaptırım uygularken ve askeri yardım sağlarken, İsrail desteğini insani yardım ve istihbarat paylaşımı ile sınırladı ve Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmekten büyük ölçüde kaçındı.

Bu temkinli tavırda İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerini Rusya'nın müdahalesi olmadan serbestçe vurma ihtiyacı etkili oldu," denildi.

Fakat Gazze savaşının Siyonist rejimin Moskova ile olan hassas dengesini bozduğuna işaret edilen makalede, "Rusya'nın Hamas'a verdiği desteğe öfkelenen İsrail, Moskova'ya haber vermeden Suriye'de askeri saldırılar düzenlemeye başladı ve iki ülke arasındaki gerilimi artırdı.

Bu politika değişikliği, Rusya ve İran'ın askeri ve stratejik ortaklıklarını güçlendirdiği ve İsrail'in güvenlik ortamını daha da karmaşık hale getirdiği bir döneme denk geliyor," ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İran, Rusya ile savunma alanında işbirliğini genişletirken iki ülke Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru ve Batı etkisini kırmayı amaçlayan ortak finansal sistemler gibi çeşitli stratejik projelerde işbirliği yapıyor.

Bu denklemde Siyonist rejimin Ukrayna'ya doğrudan destek vermeye başlaması gerektiği savunulan makalede, "İsrail bunu yaparak Rusya'nın etkisini zayıflatabilir, Batılı güçlerle daha yakın bir ittifak kurabilir ve hem Rusya'ya hem de İran'a bu iki ülkenin büyüyen ittifakına birden fazla cephede karşı koymaya hazır olduğuna dair açık bir mesaj verebilir," değerlendirmesi yapıldı.