Washington Post: ABD, İran'ın cevabına karşı tetikte

img
Washington Post: ABD, İran'ın cevabına karşı tetikte YDH

Washington Post gazetesi, İsrail ve İran'ın savaşa yaklaştığı bölgede ABD'nin 'ince bir ip üzerinde yürüdüğünü' yazdı.




YDH - Washington Post gazetesinde kıdemli diplomasi muhabiri David Ignatius'ın imzasıyla yer bulan haberde, "İsrail ve İran'ın her ikisinin de arzu etmediği bir çatışmaya yaklaştığı Orta Doğu'da ince bir ip üzerinde yürüyor," denildi.

Haberde, Başkan Joe Biden yönetiminin Gazze'de tansiyonu düşürmek için çalışırken, durumun 'giderek daha tehlikeli bir hal' aldığı belirtildi.

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) eski İran analist Norman Roule, gazeteye verdiği demeçte, "Şu anda birden fazla kırmızı gösterge ışığı yanıp sönüyor," diyerek bölgenin eşi benzeri görülmemiş düzeyde kırılgan olduğunu kaydetti.

Biden yönetimi, BM Güvenlik Konseyi, G7 ve Körfez ülkeleri tarafından desteklenen Gazze ateşkesi için bastırıyor.

Haberde, "Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu hedefin gerçekçi olmadığı yönündeki uyarılara rağmen Gazze'de 'mutlak zafer' elde etmeye odaklanmış durumda," ifadelerine yer verildi.

Diplomasinin başarısız olması halinde Washington'un olası bir askeri harekata hazırlıklı olduğu değerlendirmesi yapılan haberde, şöyle devam edildi:

"Pentagon bölgeye iki uçak gemisi ve çok sayıda füze destroyeri de dahil olmak üzere kayda değer bir güç konuşlandırdı. Fakat yetkililer İran'ın, muhtemelen Hizbullah ve diğer vekil güçlerle koordinasyon halinde, taktiklerini ABD ve İsrail savunmalarını aşacak şekilde uyarlamış olmasından endişe ediyor."

Haberde, ABD her iki tarafın da ölçülü bir karşılık vermesini beklediği, ancak tırmanma riskinin büyük olduğu ifade edildi.

Roule, bölgenin 'muğlak bir duruma sürüklendiğini' ve ABD'nin bunu önleme çabalarına rağmen çatışmanın içine çekilebileceğini vurguladı.