Haaretz: Doha müzakerelerinin sonucu İran'a bağlı

img
Haaretz: Doha müzakerelerinin sonucu İran'a bağlı YDH

Haaretz gazetesi, Doha'da başlayan esir takası müzakerelerin önündeki 'engelleri' yazdı.




YDH - İsrail'in Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yer bulan analizde, Katar'ın başkenti Doha başlayan esir takası ve ateşkes müzakerelerinin 'önündeki engellere' değinildi.

Makalede, "Ateşkes görüşmelerinde sağlanacak bir ilerleme İran, Hizbullah ve diğerlerinin İsrail'e yönelik topyekûn bir saldırısını önleyebilir ve muhtemelen Hizbullah ile uzun süredir devam eden çatışmayı sona erdirebilir," ifadelerine yer verildi.

Bununla beraber bazı engellerin de mevcut olduğuna işaret edilen makalede, "İsrail Başbakanı (Benyamin) Netanyahu'nun heyetine Hamas'ı tatmin edecek kadar esneklik tanıyıp tanımadığı, İran ve Hizbullah'ın ateşkesi hesaplaşmadan kaçınmak için bir bahane olarak kullanıp kullanmayacağı gibi sorular ortada duruyor. Buna ek olarak, Hamas'ın zirveye katılımı da belirsiz, zira örgüt katılmadan önce ateşkesin uygulanmasına yönelik net bir plan talep ediyor," anımsatması yapıldı.

Makalede, "Bir anlaşmaya varılsa bile, en iyi sonuç sadece bir niyet beyanı ve daha sonraki müzakereler için bir zaman çizelgesi olabilir ve bu, ABD diplomasisi açısından önemli bir başarı anlamına gelir. Yine de bunun durumu esirlere yardım edecek kadar hızlı bir şekilde çözmeye yetip yetmeyeceği belirsiz," denildi.

Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şukur ve Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye gibi isimleri hedef alan son suikastların ardından ortaya çıkan bölgesel savaş tehdidinin görüşmeleri riske attığı öne sürülen makalede, şöyle devam edildi:

"Nükleer savaş tehdidine bile gerek kalmadan yerel çatışmayı stratejik bir çatışmaya dönüştüren İran bu durumda önemli bir etkiye sahip. Zirvenin sonucu İsrail ya da ABD'den çok İran'ın alacağı kararlara bağlı olabilir. İran'ın yakın zamanda bir saldırı düzenleyeceğine dair söylentiler dolaşsa da bu konuda bağımsız bir doğrulama yapılmadı."

Aynı zamanda makalede,"Bir ateşkes anlaşması olasılığı İran için karmaşık bir ikilem yaratıyor; Heniye suikastının intikamını alma arzusu ile rasyonel stratejik çıkarları dengeliyor," iddiasında bulunuldu.