İsrail diken üstünde

img
İsrail diken üstünde YDH

Haaertez gazetesi, Doha'daki ateşkes görüşmelerinden sonra yapılan olumlu açıklamalara rağmen İsrail'in Hizbullah'ın Fuad Şukur suikastına vereceği cevap nedeniyle diken üstünde olduğunu yazdı.




YDH - Doha'daki ateşkes görüşmelerinde kaydedilecek ilerleme Lübnan'da çatışmaların durdurulmasına ilişkin takvimi belirleyecek ancak Hizbullah'ın sonrasında nasıl davranacağı ve Fuad Şukur suikastına vereceği cevap, İsrail tarafında kaygı yaratmaya devam ediyor.

Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yer alan makalede, "Lübnan bir kez daha bir yol ayrımında; Doha'daki ateşkes görüşmelerinin sonucu muhtemelen süregelen çatışmanın akıbetini şekillendirecek. Ancak, özellikle üst düzey bir komutanın öldürülmesi ışığında Hizbullah'ın eylemleri ve örgütün misillemeden vazgeçip geçmeyeceği konusunda büyük bir belirsizlik söz konusu," ifadelerine yer verildi.

Bu senaryonun, Lübnan 15 yıllık iç savaş dönemini anımsattığı kaydedilen makalede, "Bu kargaşanın ortasında, Lübnan'ın ünlü müzisyen ailesinin bir ferdi olan Ömer Rahbani, iç savaşta babası tarafından bestelenen bir umut şarkısını yeniden yorumlamıştı. Şarkının videosunda, ülkenin bazı bölgelerini kasıp kavuran çatışmalardan hiçbir iz taşımayan kaygısız yaşam sahneleri ile süregelen şiddet arasında keskin bir tezat mevcut," denildi.

Makalede, "Lübnan, sanki bir millet, iki devletmiş gibi ikili bir hayat yaşamaya devam ediyor. Beyrut'un hareketli sokakları ile savaştan harap olmuş güney bölgeleri arasındaki uçurum, İsrail'deki zıtlıkları anımsatıyor. Bu ikili varoluş, savaşın yıkımının yanı sıra kültürel etkinliklerin de devam ettiği günlük yaşamda kendini gösteriyor," değerlendirmesi yapıldı.

Lübnan'daki siyasi krize vurgu yapılan makalede, Lübnan hükümetinin 'neredeyse hiç işlev görmediği' belirtilerek "Başbakan Necib Mikati 2021'den beri görevde ancak kalıcı bir hükümet kurulması hâlâ zor. Hizbullah'ın müttefiki olan Meclis Başkanı Nebih Berri, ABD elçisi Amos Hochstein gibi yabancı elçilerle müzakere ederek önemli bir güce sahip," diye kaydedildi.

Makalede, esir takası ve ateşkes görüşmeleri çözüme ulaşmamışken geleceğin Hizbullah'ın bir sonraki hamlelerine ve bölgesel çatışma riskinin hala var olması nedeniyle Siyonist rejim açısından kaygı verici olmaya devam ettiği ifade edildi.