Ufukta ateşkes yok

img
Ufukta ateşkes yok YDH

Haaretz gazetesi, ABD Başkanı Biden'ın esir takası ve ateşkes anlaşamsı yönündeki pozitif beyanlarına rağmen ufukta böyle bir ihtimalin görünmediğini yazdı.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkes, İran ve Hizbullah'ın Siyonist rejime vereceği cevabın ertelenmesi ve Filistin direnişinin elindeki esirlerin serbest bırakılması konularını birbirine bağlayan bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Haaretz gazetesinde Amos Harel'in imzasıyla yayımlanan analizde, "Ancak bir ilerleme kaydedilmesi hâlâ zor. ABD, İsrail'in tutumu ile arabulucuların tutumu arasında kayda değer farklar olmasına rağmen Başbakan Benyamin Netanyahu'ya planı ilerletmesi konusunda baskı yapıyor. Doha'daki teknik heyetler ve Kahire'deki olası bir zirve ile ilgili gelen haberler ciddi bir ilerlemeye işaret etmiyor," ifadelerine yer verildi.

Kilit siyasi meselenin Netanyahu'nın ciddi tavizler içeren bir anlaşmayı kabul ederek koalisyonundaki iki radikal sağcı partiyi kaybetme riskini göze alıp alamayacağı olduğuna işaret edilen makalede, "Hamas Doha zirvesinden bu yana kuşkularını dile getirerek İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi ve çatışmaların tamamen durdurulması gibi müzakereleri zorlaştıran taleplerini sürdürüyor," anımsatması yapıldı.

Makaleye göre ABD, İsrail'i olası saldırılara karşı korurken bölgesel bir çatışmayı önlemeyi amaçladığı için Biden'ın çabaları kritik önemde.

Makalede, "Amerika'nın Tahran'a yönelik uyarılarına rağmen Hizbullah ve Hamas bir anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor. Bu arada İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırındaki durum, Hizbullah'a karşı devam eden İsrail saldırıları ve misilleme roket saldırıları nedeniyle giderek istikrarsızlaşıyor," denildi.

Batı Şeria'da Siyonist yerleşimcilerin Filistinlileri hedef alan ırkçı saldırılarıyla birlikte tırmanan gerilimin Biden yönetiminde endişeye neden olduğu kaydedilen Makalede, "Fakat İsrailli yetkililerin tepkisi sınırlı kaldı ve İsrail'in idari ve güvenlik operasyonlarındaki daha derin sorunları ortaya koyan yerleşimci şiddetinin devam etmesi bekleniyor," değerlendirmesi yapıldı.



Makaleler

Güncel