İsrail, Biden'a ayak diremeye devam ediyor

img
İsrail, Biden'a ayak diremeye devam ediyor YDH

Kahire'de müzakereler devam ederken, İsrail rejimi Biden'ın ateşkes için teklifine dair olumsuz sinyaller gönderdi.




YDH - İsrail basını, görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan ve ismi açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin önümüzdeki hafta içinde esir takası anlaşmasını sonuçlandırılmak üzere tasarladığı teklifin Siyonist rejim nezdinde kabul görmediğini bildirdi.

Kanal 12'nin haberine göre öneri, işgal rejiminin Gazze-Mısır sınırı boyunca askeri varlığının devam etmesini ya da Başbakan Benyamin Netanyahu'nun talep ettiği gibi Gazze'nin merkezindeki Filistinli direniş örgütlerinin kuzeye dönmesini engelleyecek bir mekanizma öngörmüyor.

Haberde, ABD ve İsrail'in katıldığı müzakerelerin bugün Kahire'de devam etmekte olduğu belirtildi. 

Habere göre Mısır ve Katar, ancak Tel Aviv ile Washington bu iki kilit konuda anlaşabilirse Hamas'a anlaşmayı kabul etmesi yönünde baskı yapacak.

Haberde Hamas'ın İsrail'in bu iki talebini karşılayan bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkça ortaya koyduğu anımsatıldı.

Ayrıca haberde son haftalarda bu iki talep üzerinde ısrarla duran Netanyahu'nun pazar günü Mısır'ın başkentinde yapılacak görüşmeler öncesinde İsrailli müzakereciler ve askeri yetkililerle bu konulara odaklanan kritik bir görüşme gerçekleştirmesinin beklendiği belirtildi.

Netanyahu'nun bugün İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüşmesi planlanıyor.

Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, İsrailli müzakerecilerin görüşmelerle ilgili olarak Netanyahu'ya bilgi verdiği ve 'bir anlaşmaya varılması olasılığı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik ifade ettikleri' kaydedildi.

ABD'nin, İsrail ile arabulucular arasında Doha'da iki gün süren görüşmelerin sonunda cuma günü İsrail ve Hamas'a iletilen yeni önerisinin 'İsrail için kabul edilebilir unsurlar içerdiği' ifade edildi.

Açıklamada, “ABD ve arabulucuların Hamas üzerindeki ağır baskısının, Hamas'ın ABD'nin önerisine karşı muhalefetini ortadan kaldırmasına ve temaslarda bir ilerleme sağlanmasına yol açmasını ummalıyız," denildi.



Makaleler

Güncel