Netanyahu'nun yandaşları ateşkes konusunda fikir değiştiriyor

img
Netanyahu'nun yandaşları ateşkes konusunda fikir değiştiriyor YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun müttefikleri, esir takası müzakereleri ve bölgesel savaşın önlenmesi konusunda ABD'nin yaptığı baskıyla söylemlerini değiştirdi.




YDH - Bir zamanlar Hamas ile 'pervasız bir anlaşma' olarak görülen şey son haftalarda ciddiye alınıyor gibi görünüyordu.

Haaretz gazetesinde Amos Harel'in imzasıyla yer bulan makalede, "Netanyahu esirlerin serbest bırakılması için ilk aşamada bir anlaşma arayışında ve aşırı sağcı ortaklarını hükümette kalmaya çağırıyor, zira görüşmelerin daha sonra çökmesi ve Gazze'de askeri harekata geri dönülmesi muhtemel. Ancak Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi aşırı sağcı tabanlarına güvenen bakanların bunu kabul etmesi pek mümkün değil," ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun yumuşayan tutumunda ABD'nin bir anlaşmaya varılması yönündeki baskısının etkili olduğuna işaret edilen makalede, "İyimserlik sinyalleme ve Gideon Sa'ar'ın hükümete muhtemel dönüşü gibi ittifaklar arama stratejisi, Amerika'nın endişelerini yatıştırmayı, halkın protestolarını azaltmayı ve daha fazla zaman kazanmayı amaçlıyor.

Müzakerelerin başarısız olması halinde Netanyahu, çöküşten Hamas'ı sorumlu tutarak Amerika'nın eleştirilerine ve esirlerin ailelerinin öfkesine karşı kendini daha iyi konumlandırmayı umuyor," denildi.

Fakat Netanyahu'nun iktidardan düşmemeye odaklandığının farkında olan üst düzey savunma yetkilileri bu duruma şüpheyle yaklaşıyor.

Netanyahu'nun İran ve Hizbullah'ın gerilimi tırmandırmasını önleyebilecek bir anlaşmayı reddetmesi gibi kararları, kabinede uygun bir istişare yapılmadan alındı. Gazze'deki esirlerin durumu kötüleştikçe çözüm için aciliyet de artıyor.

Makalede, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin olası eylemlerini ele almak üzere hükümet nezdinde bir soruşturma komisyonu kurma çabalarına rağmen, Netanyahu savaşın başarısızlıklarını ele almaktan ziyade şahsen hesap vermekten kaçınmakla daha fazla ilgileniyor," değerlendirmesi yapıldı.



Makaleler

Güncel