Netanyahu ABD'ye karşı güvercin, müzakerecilere karşı şahin

img
Netanyahu ABD'ye karşı güvercin, müzakerecilere karşı şahin YDH

İsrail ve ABD'nin esir takası ve ateşkes aldatmacası sürüyor.




YDH - İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Gazze'de esir takası anlaşması yapmaya kararlı olduğunu söyledi, ancak İsrailli yetkililer Netanyahu'nun kendi müzakerecilerine bir anlaşma yapmak için yeterli alan tanımayı reddettiğini vurguladı.

Netanyahu'nun müzakere ekibi pazar günü kendisine daha fazla hareket alanı bırakması halinde bir anlaşmanın mümkün olabileceği yönünde bilgi verdi.

İki üst düzey İsrailli yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre Netanyahu, geri adım atmayı reddetti ve onları 'boyun eğdikleri' için azarladı.

Mossad Başkanı David Barnea, Şin Bet Başkanı Ronen Bar ve General Nitzan Alon'dan oluşan heyet, pazar günkü brifingde Netanyahu'ya aylardır müzakere ettiklerini ve mevcut şartlara dayalı bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Blinken, Pazartesi günü İsrail'e yaptığı bir ziyaretinde, Netanyahu'nun ABD'nin önerisini kabul ettiğini ve artık Hamas'ın da aynı şeyi yapması gerektiğini savundu.

Axios'a konuşan yetkililer, anlaşmaya varılmasını zorlaştıran tarafın Filistin direnişi değil, Netanyahu olduğuna işaret etti.

Üst düzey İsrailli yetkililere göre Netanyahu, ABD'nin Hamas'ın reddedeceğini bile bile, güncellenmiş taleplerinin birçoğunu içeren önerisini onayladı.

Kaynaklar, Netanyahu'nun İsrailli müzakerecilerin bir anlaşmaya varma konusunda 'ihtiyatlı bir iyimserlik' içinde olduklarını söylemesinin siyasi bir aldatmaca olduğuna dikkat çekti.

Doha'da daraltılan boşluklar İsrail ile Hamas arasında değil, ABD ile İsrail arasındaydı.

Axios'a konuşan İsrailli bir yetkili, Washington'dan gelen iyimserliğe rağmen Hamas'a bilgi veren Mısırlı ve Katarlı arabulucuların gerçek bir ilerleme kaydedildiğine inanmadıklarını ifade etti.

Görüşmelerin önündeki en önemli iki engel Netanyahu'nun geçtiğimiz haftalarda dile getirdiği yeni talepler; İsrail'in Mısır-Gazze sınırındaki Selahaddin koridoru üzerinde askeri kontrolü sürdürmesi ve Gazze'nin güneyinden kuzeye silah kaçakçılığını önleyecek bir mekanizma kurulması.

İsrailli yetkililer, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve müzakerecilerin Pazar günkü toplantıda Netanyahu'ya, bu talepler karşılanana kadar anlaşmanın ertelenmesinin, halen esaret altında bulunan yaklaşık 115 esiri tehlikeye atabileceğini ve bölgesel savaş riskini artırabileceğini söylediklerini aktardı.

Bir yetlili, "Kahire'deki görüşmeler boşunaydı. Kesinlikle çıkmazdayız," dedi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Blinken ile Netanyahu'nun pazartesi günü üç saat boyunca Gazze'yi görüştüğünü ve Blinken'in ABD'nin anlaşmaya doğru ilerleme beklediğini vurguladığını söyledi.

Diğer yandan Netanyahu'nun bir yardımcısının Axios'a verdiği bilgiye göre Netanyahu Blinken'e İsrail heyetinin başkanlarını bu hafta içinde Kahire'de yapılacak bir sonraki zirveye gönderme niyetinde olduğu bilgisini verdi.

İsrailli yetkili, "Önemli olan Netanyahu'nun müzakerecileri gönderip göndermeyeceği değil, onlara anlaşma için yeterince geniş bir yetki verip vermeyeceği," diye konuştu.



Makaleler

Güncel