ABD’nin yeni ateşkes önerisinde neler var?

img
ABD’nin yeni ateşkes önerisinde neler var? YDH

Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan Filistinli bir kaynak, ABD’nin Gazze’de ateşkes ve esir takası konusunda sunduğu yeni teklifi detaylandırdı.




YDH - ABD’nin yeni ateşkes önerisiyle ilgili detaylar ortaya çıktı. Filistinli bir kaynağa göre, ABD’nin Gazze’de ateşkes önerisi, mayıs ayında yapılan önerinin üzerine inşa edilerek, İsrail’in son koşul ve taleplerine uyum sağlayacak şekilde yeniden düzenlendi.

Bu yeni öneri, kalıcı bir ateşkes çağrısı yapmıyor; bunun yerine ateşkesin açıkça tanımlanmış bir zaman sınırı olan ikinci bir aşamanın parçası olarak ele alınması öngörülüyor.

Kaynağa göre, öneride, 'Hamas, İsrail’in taleplerini kabul etmezse işgal rejiminin ikinci aşamada askeri operasyonlarla devam edeceği' vurgulanıyor.

Teklif, İsrail’in Gazze Şeridi’nden kapsamlı bir çekilmesini içermiyor; bunun yerine Selahaddin koridorundaki askeri varlığın azaltılmasını kapsıyor. Buna Netzarim kavşağındaki işgalin devam etmesi ve insan hareketlerinin izlenmesi de dahil.

ABD'nin sunduğu teklifin, İsrail’in en az 100 Filistinli tutsağı serbest bırakmasını veto etme hakkını teyit ettiği ve takas anlaşmasında serbest bırakılanların önemli bir kısmının Filistin'den sınır dışı edilmesini garanti altına aldığı belirtiliyor.

Ayrıca, işgale ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 300 mahkumun 65’inin ismini veto etme yetkisi veriliyor.

Yardım ve desteğin sadece Hamas’ın şartlarını onaylamasıyla sağlanacağı ve ilk aşamanın sonuçları belirlenene kadar yeniden yapılanma ve ablukanın kaldırılmasıyla ilgili tartışmaların erteleneceği ifade ediliyor.

Hamas’ın üst düzey yetkilisi Ali Bereke, el-Alem kanalına verdiği mülakatta ABD’nin önerisinin sadece Netanyahu’yu memnun etme çabası olduğunu belirtti. 

Washington yönetiminin temmuzdaki anlaşma maddelerinden geri adım attığını ve önerinin kalıcı ateşkesi içermediğini vurgulayan Bereke, ABD’nin Filistin halkına karşı işlenen suçlarda Siyonist işgalin ortağı olduğuna işaret etti.



Makaleler

Güncel