Filistinli tutsaklar 'sistematik işkence' ile karşı karşıya

img
Filistinli tutsaklar 'sistematik işkence' ile karşı karşıya YDH

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer Cezaevi’nde tutulan Filistinlilerin “sistematik işkence ve aşağılanma” ile karşı karşıya oldukları bildirildi.




YDH- Filistinli Esirler Derneği yaptığı açıklamada, mahkumların ifadelerine atıfta bulunarak, yakın zamanda Ofer Cezaevi’nden tahliye edilenlerin işkenceye maruz kaldıklarını söylediklerini belirtti.

Filistin Tutsaklarla İlişkiler Komisyonu da gözaltı merkezindeki tutuklulara “günde sadece 45 dakika” su verildiğini söyledi.

Komisyon, bazı tutukluların “birçok kez dövüldüğünü ve kötü muameleye maruz kaldığını, bazılarının da avukatlarıyla görüşmek için dışarı çıkarken saldırıya uğradığını” bildirdi.

Bu hapishanedeki kötü muamele, gardiyanlarının Filistinli bir tutsağa tecavüz ettiği iddialarıyla sarsılan İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezinde belgelenenlerle aynı düzeyde.

Nakab çölündeki eski bir askeri üs olan kötü şöhretli Sde Teiman'da yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya çıktı.

Aylar boyunca hapishanede görev yapan İsrailli yedek askerler, İsrail'in Gazze'de 40 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan soykırım savaşı boyunca tesiste yaşanan istismar hakkında İsrail medyasına konuştu.

Ekim ayında Sde Teiman'da nöbet tutan bir yetkili, askerlerin “insanlara sopalarla vurmakla” övündüklerini söyledi.

Gözleri bağlı, elleri ve ayakları kelepçeli tutuklulara “oturmaları, hareket etmemeleri ve konuşmamaları talimatı verildiğini” aktardı.

Bir başka asker, bu kuralların günün her saati uygulandığını ve gece olduğunda tutukluların uyumasına ya da uzanmasına izin verilmediğini bildirdi.

“Gece gündüz hep böyleler, gözleri bağlı ve prangalı.” diye ekledi.

Tutuklular ayrıca işlemedikleri “ihlalleri” gerçekleştirmekle suçlandılar.

İsrail tarafından kısa süre önce serbest bırakılan Filistinli tutsaklar, rejimin hapishane görevlilerinin insanlık dışı muamele ve tacizleri nedeniyle yaşadıkları acıları anlattı.

Gözleri bağlı ve elleri kelepçeli tutukluların sıkışık kafeslerde tutulması da dahil olmak üzere kötü ve aşağılayıcı muameleyi anlattılar.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 10.200'den fazla, Gazze'de ise yüzlerce tutuklama gerçekleştirdi ve çoğu zaman tutukluları herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltında tuttu.

Binlerce kişi kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nden “zorla kaybedildi”.

Savaşın patlak vermesinden bu yana çok sayıda Filistinli İsrail gözetiminde hayatını kaybetti.