Amerikan polisinden soykırım karşıtı gösteriye şiddet

img
Amerikan polisinden soykırım karşıtı gösteriye şiddet YDH

ABD'de Demokrat Parti'nin düzenlediği kongrenin ikinci gecesinde düzenlenen Siyonizm ve soykırım karşıtı protestolarda en az 67 kişi gözaltına alındı.




YDH - Demokratik Ulusal Kongre'nin (DNC) ikinci gecesi, 20 Ağustos'ta, Chicago'da İsrail Konsolosluğu önünde düzenlenen soykırım karşıtı protestolarda aralarında iki gazetecinin de bulunduğu en az 67 kişi gözaltına alındı.

Protestocular, 1968'deki DNC sırasında yaşanan Vietnam savaşı karşıtı gösterilere atıfta bulunarak 'Make it great like '68' sloganıyla toplandı. Çevik kuvvet ekipleri, bina önünde kalabalık halde toplandı.

Miting öncesinde yayımlanan açıklamada, "İster 'Soykırımcı Joe', ister 'Katil Kamala' olsun, Gazze'nin kasaplarının Chicago'da rahatsız edilmeden toplanmasına izin verilemez," ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Filistinlilerin kemikleri altlarında çıtırdarken, demokrasi ve ilerleme kisvesine bürünmeye çalışacaklar... Bu imajı yıkmak bizim elimizde," denildi.

Yerel kaynaklara göre, soykırım karşıtı gösteriye katılan yaklaşık 250 kişiye, 50 kadar İsrail yanlısı karşı protestocu, yüzlerce gazeteci ve en az 1000 polis eşlik etti.

Olay yerinde gazetecilere açıklama yapan emniyet amiri Larry Snelling, "Bu polis memurları bu gece şehri güvenli tutmak ve şiddete meyilli kişilerin eylemlerini engellemek için harika bir iş çıkardılar," dedi.

Salı günü gerçekleştirilen gözaltılardan önce, binlerce soykırım karşıtı aktivist, pazar ve pazartesi günleri Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunmak ve Washington'un Filistinlilere yönelik toplu katliamlardaki rolünü kınamak için yürüyüş düzenledi.

Chicago'da yaşayan 29 yaşındaki psikiyatri asistanı Muhammed İsmail, salı günü yaptığı açıklamada, "Devam eden bir katliamı, devam eden bir soykırımı finanse etmek için vergi paralarımızın gönderilmesi doğru değil. Bu savaşın bir parçasıyız çünkü bizim paramız bunu finanse ediyor," diye konuştu.

Florida delegesi Nadia Ahmad, “Kafamıza 'Joe'yu Seviyoruz' pankartlarıyla vurdular,” dedi. Pankartı giysisinin altına saklayarak kongreye sokan Ahmad, Illinois Valisi JB Pritzker’in olay yerine yakın olduğunu ancak müdahalede bulunmadığını söyledi.



Makaleler

Güncel